Groeten uit...

Vakantie in eigen land: ondergronds Valkenburg, anderhalve meter afstand in het pikkedonker

Print
Vakantie in eigen land: ondergronds Valkenburg, anderhalve meter afstand in het pikkedonker

De grotten van Valkenburg zijn populair. Ook een vriendinnengroep uit Alkmaar waagde zich ondergronds. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland -

ZOMERSERIE - Het buitenland lijkt verder weg dan ooit. Door de coronacrisis durven veel toeristen dit jaar niet naar de Spaanse costa’s, de Alpenlanden of de Griekse stranden. Daarmee is Zuid-Limburg opeens weer een aantrekkelijk alternatief: een stukje buitenland waarvoor je de grens niet over hoeft. Deel 7: rijen bij de kassa’s voor ondergronds Valkenburg.

Corona heeft de ouderwetse bouwvak weer tijdelijk teruggebracht naar Valkenburg. Goed nieuws voor de plaatselijke middenstand, die door de toestroom van vooral Nederlandse toeristen weer even wat kan ademhalen. Oude tijden herleven. In het straatbeeld ontbreken de klompen en de ontblote bovenlijven nog. Maar het scheelt niet veel, zegt Walther Odekerken met een knipoog.

Spooktochten

Odekerken kent Valkenburg op z’n duimpje, maar het ondergronds gangenstelsel van het Geulstadje misschien nog wel meer. Van jongs af aan geeft hij er rondleidingen in de diverse ‘grotten’ en door corona geeft hij rondleidingen in de voormalige Roebroekgroeve of de Ezelsgrot waar hij vroeger spooktochten organiseerde.

De grote groepen mogen niet meer ondergronds, hij moet het nu doen met maximaal twaalf bezoekers per keer. En eigenlijk vindt hij dat wel prima zo. Dat maakt het behapbaar, zo’n grote grot is het nu ook weer niet.

Lees ook: In de Ezelsgrot in Valkenburg zien de toeristen hoe de mergelgangen er in 1850 uitzagen

De Valkenburgse grotten zijn bijzonder in trek bij toeristen deze zomer. Er staan zelfs rijen bij de kassahokjes. Dat heeft uiteraard niet alleen te maken met verkoelende temperaturen die ondergronds heersen - met een stabiele twaalf graden heb je er zelfs een jasje nodig. Nee, álle attracties zijn nu populair.

Attractie

Door corona vieren veel gezinnen met jonge kinderen en jongeren vakantie in eigen land en die willen iets beleven. En dat terwijl elke attractie door de geldende coronamaatregelen slechts een beperkt aantal toeristen mag toelaten. Dat zorgt bij sommige grotten waar je niet vooraf hoeft te reserveren voor rijen - en af en toe teleurstelling bij toeristen.

Zelfs bovenop de Kasteelruïne is het druk, constateert Odekerken. Zijn relatief nieuwe aanbod van rondleidingen blijkt zeker nu een welkome aanvulling op het inmiddels al brede aanbod in Valkenburg. Zijn tours zijn dagelijks volgeboekt. „Mensen willen graag iets te doen hebben.”

Lissabon

Ja, dat is eigenlijk ook wel waarom Fleur, Marina, Romy, Debby en Lisa bij de ingang van de grot staan. De vriendinnengroep van begin twintig uit Alkmaar zou nu eigenlijk in Lissabon hebben gezeten. Maar goed, bekend verhaal: corona. Het werden een paar daagjes Den Haag en een paar daagjes Valkenburg.

Slechts een van hen is hier al eens eerder geweest, maar ze wisten wel dat de grotten echt op het programma moesten. „In Alkmaar heb je geen ondergrondse gangen.” Daarbij, geven de dames ruiterlijk toe, hebben ze deze grot ook uitgekozen op de duur van de rondleiding: drie kwartier. Net genoeg om hun aandacht vast te houden. Even een geschiedenislesje voor ze zonder schuldgevoel weer op het terras kunnen zitten.

Gids

Bij de entree staat een grote fles desinfectiegel op een rots en in het gangenstelsel is met gele tape de anderhalve meter afgezet. Daarmee is de grot coronaproof. Ook al is het gezelschap maar klein, het voldoende afstand houden is in het pikkedonker best lastig, zeker als je niet te ver achterop en te ver van de lamp van de gids wilt raken.

De Ezelsgrot is in de praktijk een onemanband Odekerken doet de rondleidingen doorgaans in zijn eentje. Maar sinds begin juni is hij al zeven dagen per week ondergronds en dat gaat zelfs een doorgewinterde gids niet in de koude kleren zitten. Vandaar dat hij nu assistentie krijgt van zijn kinderen.

Vandaag is dit zijn dochter Guusje, die ondanks haar jonge leeftijd (19) al behoorlijk ervaren is in het ondergronds gidsen. Ze helpt niet alleen haar pa, maar springt deze zomer ook bij in de Fluweelengrot. „Omdat er zo veel kleine groepjes zijn, kunnen ze alle hulp goed gebruiken.”

Steenkolenmijn

Welke grot is nu eigenlijk het leukste, willen de Alkmaarse vriendinnen weten van hun gids voor ze naar binnen gaan. Hadden ze bijvoorbeeld niet beter kunnen kiezen voor de Steenkolenmijn aan de overkant? Nee hoor, stelt Guusje ze gerust terwijl ze haar gaslampje opstookt: „Deze is echt het allerleukste.”

Smeuïg

Eerlijk is eerlijk, dat ligt voor het grootste deel aan het verteltalent van de jonge gids, die in elke gang een smeuïg verhaal of anekdote opdist over een schildering of markering in de donkere gangen. Zo vertelt ze over de legende van de ridders Walram en Reginald, de kaak van de mosasaurus en de vleermuizenpopulatie.

Guusje loopt even met haar lantaarn de hoek om haar gevolg heel - gelukkig maar héél - even te laten ervaren hoe donker het moet zijn geweest voor haar opa, toen deze in de oorlog met veel onderduikers dagen zat ondergedoken. „Donkerder kan niet”, is de nuchtere conclusie van het Alkmaarse gezelschap.

Op vakantie in Zuid-Limburg

Lees in deel 1 van deze zomerserie hoe het toerisme al meer dan honderd jaar een belangrijke rol speelt in Zuid-Limburg. In de daaropvolgende afleveringen aandacht voor: het Bassin, de intieme binnenhaven in Maastricht; ontspannen bij Thermae 2000 in Valkenburg; het Vrijthof, ook in coronatijd populair bij toeristen; passen en meten op het Drielandenpunt in Vaals; Dormio Resort als prima alternatief voor Aruba of Salou.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen