Amsterdam

Branchorganisatie waarschuwt voor economische gevolgen van mondkapjesplicht: ‘Winkels zien omzet met 40 procent dalen’

In het centrum van Amsterdam geldt een mondkapjesplicht. © ANP

De mondkapjesplicht die sinds begin augustus voor bepaalde winkelgebieden in Amsterdam en Rotterdam gelden pakken dramatisch uit voor winkels.

ANP

Volgens brancheorganisatie INretail kampen winkeliers in de betreffende straten met omzetdalingen tot wel 40 procent, zo werd aan de organisatie gemeld. Dat staat volgens de belangenbehartiger haaks op de ontwikkelingen in andere steden en gebieden die langzaam uit het dal lijken te klimmen.

INretail vergelijkt de situatie in de getroffen winkelstraten nu met die van het dieptepunt van de crisis. „Gemeenten moeten het getroffen bedrijfsleven perspectief bieden”, aldus INretail. „Het levenswerk van ondernemers dat de stad kleurt en de gemeentekas spekt, wordt te gronde gericht.”

INretail roept op tot extra overleg tussen bedrijven en gemeenten als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. Het plotseling invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag volgens INretail niet meer gebeuren. „Invoering van een mondkapjesplicht is een makkelijk besluit, maar alternatieven moeten meer in de discussie meegenomen worden”, aldus de organisatie

INretail zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. „Het spatscherm is een alternatief dat veel beter werkt in het klantcontact en ook comfortabeler is.”

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal