BOUW

Geplaagd BAM boekt dik 234 miljoen euro verlies in eerste helft van 2020

Print
Geplaagd BAM boekt dik 234 miljoen euro verlies in eerste helft van 2020

Afbeelding: Philip Driessen Fotografie

Bouwer BAM heeft de eerste helft van 2020 afgesloten met een verlies van dik 234 miljoen euro.

Het negatieve resultaat komt niet als een verrassing. BAM had de markten eerder al gewaarschuwd dat het de eerste helft van het jaar een gecorrigeerd verlies van 130 miljoen tot 150 miljoen euro zou leiden. Dit kwam uiteindelijk uit op 134 miljoen euro.

Naast de ‘buitengewone omstandigheden’ vanwege de coronacrisis kampte de bouwonderneming ook met verliezen bij BAM International 56 miljoen euro) en achterblijvende prestaties bij de Duitse bouwdivisie en het Nederlandse infrabedrijf. Een schikking met de stad Keulen vanwege de vele problemen rond de aanleg van een metrolijn in die Duitse stad in maart 2009 kostte BAM uiteindelijk 36 miljoen euro

Het Nederlandse bouw- en vastgoedbedrijf, het Britse infrabedrijf en BAM PPP presteerden volgens de onderneming wel goed.

Door de crisis kwam het werk op verschillende bouwplaatsen vanwege coronamaatregelen stil te liggen. Op andere bouwlocaties moesten aanpassingen aan werkprocessen worden gedaan, wat de effectiviteit raakte. Dit werd door BAM in de omzet gevoeld. De opbrengsten in het tweede kwartaal daalden met 19 procent, oftewel 360 miljoen euro, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2020.

Verwachting

Op grond van de huidige marktomstandigheden, met de crisis in het achterhoofd, en de sterke orderportefeuille verwacht BAM voor de tweede helft van 2020 een positief gecorrigeerd resultaat voor belastingen. Het bedrijf zegt onder meer te profiteren van de steunmaatregelen van overheden. Verder heeft het de kosten verlaagd.

Volgens Frans den Houter, die de touwtjes in handen heeft tot het moment dat Ruud Joosten de leiding krijgt bij de bouwer, was sprake van een uitdagend kwartaal. In samenwerking met Joosten, die nog wel de goedkeuring van de aandeelhouders moet krijgen, wil de financieel directeur een strategisch plan opstellen „gebaseerd op de sterke punten van BAM”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee