Helmonder opgepakt in zaak diefstal miljoenen euro’s: meer dan 200 slachtoffers, vooral ouderen

Print
Helmonder opgepakt in zaak diefstal miljoenen euro’s: meer dan 200 slachtoffers, vooral ouderen

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

In een politieonderzoek naar cybercrime met meer dan tweehonderd slachtoffers, is een 33-jarige man uit Helmond opgepakt. Ook een 22-jarige man uit het Drentse dorp Nieuw-Buinen is aangehouden.

In Nieuw-Buinen namen de opsporingsautoriteiten onder andere merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure vervoersmiddelen in beslag. In mei waren er ook al aanhoudingen in deze zaak.

Oudere mensen

De slachtoffers in deze zaak waren voornamelijk oudere mensen. Ze zijn opgelicht voor een totaalbedrag van ruim 4 miljoen euro. Ze waren benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de bank en kregen het advies geld over te maken op een ‘veilige’ rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack dreigde.

De criminelen keken in een aantal gevallen zelfs mee via het programma Teamviewer om de slachtoffers te helpen bij het overmaken. Het geld werd weggesluisd naar handlangers, zogenoemde geldezels of katvangers. De gestolen bedragen varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro.

Eerdere aanhoudingen

In mei en juni pakte de politie al vijf verdachten op. Deze vier mannen en een vrouw, in de leeftijd van 21 tot en met 30 jaar en woonachtig in Veendam, Amersfoort en Hilversum, zitten nog steeds vast. Ook bij deze arrestaties werden grote geldbedragen, dure auto’s en andere spullen in beslag genomen.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →