in 90 seconden: 7 mensen vermoorden, levenslang krijgen en toch eerder vrijkomen. Kan dat in Nederland?

Print

in 90 seconden: 7 mensen vermoorden, levenslang krijgen en toch eerder vrijkomen. Kan dat in Nederland?. Video: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Frenkie P. de leider van de Bende van Venlo die in 1996 tot levenslang veroordeeld werd voor het plegen van meerdere moorden, kwam deze week weer in het nieuws. Hij sleept de staat voor de rechter. Frenkie wil perspectief op een terugkeer in de maatschappij en een leven buiten de cel, maar of hij dat gaat krijgen, is maar de vraag. Is levenslang in Nederland dan ook écht levenslang? Wij leggen je in 90 seconden uit hoe dat zit.

In principe is levenslang in Nederland ook daadwerkelijk levenslang. Toch is er een manier om eerder vrij te komen. De Koning kan namelijk gratie verlenen. Sinds 2017 heeft het Kabinet dit beleid aangepast. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde meerdere keren dat een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van herbeoordeling en eventuele vrijlating onmenselijk is.

Lees ook: Frenkie P. vindt observatie in procedure voor gratieverzoek ‘een grote poppenkast’

Het zit nu zo: Als een gevangene 25 jaar heeft gezeten wordt beoordeeld of er gewerkt kan worden aan een mogelijke terugkeer in de samenleving. Daarbij wordt gekeken hoe de gevangene zich heeft ontwikkeld, of er kans is op herhaling en hoe slachtoffers of nabestaanden ertegenover staan.

Frenkie zit al zo’n 25 jaar vast en dus werd opnieuw naar zijn situatie gekeken. Uitkomst: de Bende van Venlo-leider is nog niet klaar om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij, laat staat dat hij vervroegd wordt vrijgelaten. De kans op gratie is dus super klein. En niet alleen voor Frenkie. De laatste keer dat gratie werd verleend in Nederland was in 1986 aan een gevangene die op sterven lag. Daarna kwam gratieverlening niet meer voor in Nederland en zit iedereen die levenslang krijgt in Nederland echt levenslang. Tot ongenoegen van P. die dat in de rechtbank duidelijk liet merken.

Wil je alles weten over de Bende van Venlo? Klik dan hier

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →