Oud-president DSM Atzo Nicolaï overleden

Print
Oud-president DSM Atzo Nicolaï overleden

Atzo Nicolai. Afbeelding: ANP

Oud-minister en oud-DSM- bestuurder Atzo Nicolaï is woensdag op 60-jarige leeftijd overleden. Eerder deze maand had hij per direct zijn functie als voorzitter van havenondernemersorganisatie Deltalinqs neergelegd vanwege onbehandelbare kanker.

De in Delft geboren Atzo Nicolaï, die in Rotterdam en Amsterdam staats- en bestuursrecht en politicologie studeerde, had namens de VVD zitting in twee kabinetten-Balkenende. Van 2002 tot 2006 was hij staatssecretaris voor Europese Zaken (op het ministerie voor Buitenlandse Zaken) in het kabinet-Balkenende I.

Lees ook: Voormalig DSM-bestuurder en oud-minister Atzo Nicolaï (60) legt werk neer vanwege ziekte

Opvolger Pechtold

Als staatssecretaris was Nicolaï onder andere betrokken bij het referendum over de Europese Grondwet. Van 2006 tot 2007 werd hij in het kabinet-Balkenende III minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij volgde D66’er Alexander Pechtold op, die bij de val van Balkenende II was afgetreden.

Op grond van een onderzoek door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) keurde Nicolaï het gebruik van de stemcomputer af. Bovendien werden tijdens zijn ministerschap het Burgerservicenummer (BSN) en DigiD ingevoerd.

Chemelot-Campus

Van juni 2011 tot juni 2019 was Nicolaï president van de Nederlandse tak van DSM. Daar was hij onder andere medeverantwoordelijk voor de oprichting van de Chemelot Campus en de Biotech Campus.

Volgens de huidige directie van het concern heeft Nicolaï ‘bijgedragen aan de duurzaamheidsambities van DSM in Nederland’ en ‘DSM’s innovatieve infrastructuur in Nederland versterkt’. Halverwege 2019 werd hij opgevolgd door oud-staatssecretaris van Volksgezondheid Edith Schippers.