Fossielen ‘Michael en Janet Jackson’ in Natuurhistorisch Museum

Print
Fossielen ‘Michael en Janet Jackson’ in Natuurhistorisch Museum

Impressie van de tentoonstelling. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Fossielen vernoemd naar Michael Jackson en zijn zus Janet worden één middag uitgeleend aan Natuurhistorisch Museum Maastricht. Oertijdmuseum Boxtel stelt ze beschikbaar waardoor de ‘Jacksons’ op zaterdag 29 augustus in Maastricht te zien zijn van 14.00 tot 16.30 uur.

Volgens het museum in Maastricht wordt de rode loper voor de fossielen uitgerold „na maanden van voorbereiding en onderhandeling met de collega’s van het Oertijdmuseum Boxtel”. Gedurende het bliksembezoek zal in het museum hun beider muziek klinken.

Mesoparapylocheles michaeljacksoni

De fossielen zijn beide slechts een paar millimeter groot. De fossiele (circa 100 miljoen jaar oude) heremietkreeft Mesoparapylocheles michaeljacksoni werd in 2009 verzameld in een Spaanse kalksteengroeve, op de dag dat de artiest overleed. Later die dag hoorden de paleontologen dat Michael was gestorven. In 2014 werd een soortgelijk fossiel gevonden, in een Tsjechische groeve, dat nog bijna 45 miljoen jaar ouder is en sinds deze zomer de naam van zus Janet draagt, Mesoparapylocheles janetjacksonae.

Lees ook: Mick Jagger, David Bowie, Mark Knopfler en andere rockfossielen nu te zien in Maastricht

Bowie

Als wetenschappers een nieuw en onbekend fossiel ontdekken, mogen ze hun ontdekking zelf een naam geven. Soms is de vorm van het dier doorslaggevend, soms de vindplaats. Sommigen kiezen echter voor de naam van hun favoriete rockster. In het museum zijn al enige tijd onder de noemer Rock Fossils on Tour tal van ‘beroemde’ fossielen te zien, vernoemd naar onder anderen Mick Jagger, David Bowie, AC/DC en Frank Zappa.

Lees ook: Fossiel naar zangeres Floor Jansen vernoemd

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →