Zus Trump in geheime opname: ‘Je kan hem niet vertrouwen’

© REUTERS

Maryanne Trump Barry, de zus van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft zich in een reeks audio-opnames erg kritisch uitgelaten over haar broer. De opnames werden in het geheim gemaakt door haar nicht Mary Trump, die vorige maand een erg kritisch boek over de president uitbracht. De krant The Washington Post publiceerde zaterdag een selectie van de audiofragmenten op zijn website.

Redactie

,,Hij heeft geen principes. Helemaal geen. Geen enkel. En zijn achterban... Ik bedoel, mijn god, als je religieus bent, dan wil je mensen helpen. Niet dit’’, zegt de 83-jarige Barry, een voormalige federale rechter, in een van de fragmenten.

Lees ook: ‘Wraakboek’ van nicht Trump is niet aan te slepen

De opmerking maakt deel uit van een conversatie met haar nicht Mary over het immigratiebeleid van haar broer, die illegale immigranten bij hun arrestatie aan de grens met Mexico liet scheiden van hun kinderen. Ze doet haar beklag over ,,wat ze doen met kinderen aan de grens’’, en vermoedt dat haar broer nooit een van haar juridische opinies over immigratie heeft gelezen. Zo pakte ze een rechter ooit hard aan omdat die een asielzoeker respectloos had behandeld. ,,Hij leest niet’’, zegt Barry, terwijl ze ook het twittergedrag van haar broer hekelt. ,,Zijn verdomde tweet en de leugens, oh mijn god. Ik spreek te vrijuit, maar je weet het. Zijn verhalen die voortdurend veranderen. Het gebrek aan voorbereiding. De leugens. Holy shit.’’

Barry heeft zich in het openbaar nooit kritisch uitgesproken over de president, maar uit de opnames blijkt dat het tussen haar en haar broer niet echt botert. ,,Het is de nepheid van dit alles. Het is de nepheid en zijn wreedheid. Donald is wreed’’, zegt ze onder meer tegen haar nicht.

Toelatingsexamen

De voorbije weken kreeg Mary Trump meermaals vragen over de bronnen voor haar boek, waarin ze onder andere beweert dat Donald Trump een vriend had betaald om zijn toelatingsexamen voor hem af te leggen, zodat hij zou worden toegelaten aan de Universiteit van Pennsylvania. Tegen The Washington Post vertelde Mary Trump dat ze in 2018 en 2019 in totaal vijftien uur aan gesprekken heeft opgenomen tussen haar en haar tante. Uit de audio-opnames blijkt nu dat de informatie over Trumps toelatingsexamen van zijn zus kwam.

Lees ook: Nicht Trump doet boekje open: ‘Jeugdtrauma’s verklaren gedrag president’

,,Hij was een verwend nest’’, zegt Barry over hem. ,,Ik deed zijn huiswerk voor hem en ik reed hem rond in New York City om hem aan een universiteit te krijgen.’’ Vervolgens onthult ze dat een vriend van Donald Trump, een zekere Joe Shapiro, zijn toelatingsexamen heeft afgelegd. De weduwe en de zus van Shapiro ontkennen het verhaal. Trump heeft zelf altijd beweerd dat hij op de universiteit was binnengekomen omdat hij een ,,supergenie’’ is. Vorig jaar onthulde The Washington Post echter dat Trumps broer Fred Jr. nauw bevriend was met de toelatingsambtenaar van de school en die vertelde tegen de krant dat hij Donald op verzoek van Fred Jr. had geïnterviewd.

Nominatie

De Amerikaanse president spreekt in het openbaar altijd lovende woorden over zijn zus. Zo zei hij in 2016: ,,We verschillen een beetje van mening. Ze is een erg gewaardeerde rechter.’’ Uit een van de opgenomen gesprekken blijkt echter dat Barry maar moeilijk met haar broer door één deur kan. In 1983 vroeg ze hem om hulp toen ze door toenmalig president Ronald Reagan genomineerd wilde worden voor een positie als federale rechter. Ze was ervan overtuigd dat Trumps toenmalige advocaat Roy Cohn haar daarbij kon helpen. Trump bleef haar er daarna aan herinneren dat ze haar nominatie ,,aan hem te danken had’’. ,,Hij probeerde een keer de eer voor zich op te strijken’’, aldus Barry in de audio-opname. ,,Hij zei: Waar zou je zijn zonder mij?’’ Maar die opmerking viel niet in goede aarde: ,,Zeg dat nog een keer en ik maak je met de grond gelijk’’, had ze geantwoord. ,,Het was de enige gunst waar ik in mijn hele leven om gevraagd had’’, zegt ze en die nominatie heeft ze ,,zelf verdiend’’. ,,Donald zorgt alleen voor Donald, punt uit’’, aldus Barry.

De 55-jarige Mary Trump vindt haar oom ongeschikt voor het presidentschap en heeft te kennen gegeven dat ze alles op alles wil zetten om Joe Biden bij de verkiezingen van november in het zadel te helpen.