Tienduizenden Belarussen trotseren dreigementen Loekasjenko

© Hollandse Hoogte / EPA

Tienduizenden Belarussische demonstranten trotseren de dreigementen van president Loekasjenko van de afgelopen dagen en zijn weer de straat op gegaan om te protesteren tegen diens autoritaire regime. Twee weken na de omstreden presidentsverkiezingen hebben burgers zich massaal verzameld op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Minsk.

Redactie

„Ga weg!”, riepen demonstranten. Omdat veiligheidstroepen veel metrostations hebben afsloten, zijn veel deelnemers aan het protest te voet gekomen. De politie waarschuwde de menigte via luidsprekers dat zij geen toestemming hebben voor de vreedzame demonstratie.

Aansluitend staat ook een ‘mars van de vrijheid voor een nieuw Belarus’ gepland. Vorige week zondag kwamen honderdduizenden demonstranten op een soortgelijke mars af.

„Het houden van massa-evenementen is illegaal, wij roepen u ter verantwoording als u deelneemt”, waarschuwde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politiechef waarschuwde voor provocaties en riep mensen op weg te blijven van het plein. Loekasjenko heeft gedreigd met „hard ingrijpen”.

Lees ook: EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Belarus niet

Het ministerie van Defensie waarschuwde dat bij ordeverstoringen bij monumenten voor de Tweede Wereldoorlog het leger zal ingrijpen in plaats van de politie. Ook president Loekasjenko heeft gedreigd het leger tegen demonstrerende burgers in te zetten.

Na de presidentsverkiezingen twee weken geleden, claimde Loekasjenko dat hij 80 procent van de stemmen had gekregen. De democratisch gezinde oppositie beschuldigt hem echter van verkiezingsfraude. Aanhangers van de oppositie lieten de afgelopen weken zien dat zij niet meer bang zijn voor Loekasjenko, die het land al 26 jaar met harde hand regeert en ook wel ‘de laatste dictator van Europa’ wordt genoemd.