22-jarige zoon van omgekomen Brabants raadslid vast als verdachte

Jack de Vlieger, de fractievoorzitter van de lokale PvdA-fractie, is zaterdagavond dood in zijn huis gevonden. © AD/Bart Meesters/Meesters Multimedia

De verdachte die zaterdagavond werd aangehouden na de dood van het Brabantse PvdA-raadslid Jack de Vlieger, is zijn 22-jarige zoon. De zoon wordt zondag ondervraagd. Hij zit nog in alle beperkingen. Daardoor mag hij alleen contact hebben met een advocaat.

Richard Clevers en Koen Voskuil

De politie bevestigde zondagavond dat het slachtoffer de 64-jarige bewoner van het huis betreft. En ze meldt dat zijn inwonende zoon is aangehouden. ,,Uit respect voor betrokkenen doen we verder geen mededelingen.’’ De zoon van PvdA’er Jack de Vlieger zit vast ‘in beperkingen’. Dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Hij is zondag verhoord.

Lees ook: Vakbondsman en PvdA-politicus dood gevonden in garage van zijn eigen huis

In het huis van De Vlieger, die gescheiden was en de woning alleen op zijn naam had staan, lijkt zich dus een familiedrama te hebben voltrokken. Een buurman hoorde zaterdag dat er ruzie was, wat volgens hem vaker voorkwam. ,,Het ging daar niet heel goed.’’ Rond half zeven werd de politie gealarmeerd. Die trof het levenloze lichaam van De Vlieger in de garage aan. Diezelfde avond werd diens zoon gearresteerd, een student bestuurskunde die zelf actief was voor de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD.

Grote schok

De dood van Jack de Vlieger is een grote schok voor Sint-Michielsgestel, een gemeente in Noord-Brabant met 28.000 inwoners. De PvdA’er was er sinds een jaar raadslid. ,,Onderhandelen lag hem wel’’, zegt zijn voorganger Jan Pieter Vermeulen.

Vermeulen voerde samen met De Vlieger in 2018 campagne en hoopte twee gemeenteraadszetels binnen te halen. Dat werd er tot zijn spijt maar één, waarna Vermeulen met voorkeursstemmen in de raad kwam. ,,We zouden een mooi duo zijn geweest.’’ In de zomer van 2019 concludeerde hij dat het raadswerk te zwaar voor hem werd, waarna De Vlieger het stokje overnam. ,,Hij liet me recent nog weten dat hij het in de raad nog leuker vond dan hij had gedacht. Hij deed het werk met plezier en overtuiging. Bizar hoe dit heeft kunnen gebeuren.’’

De PvdA in Noord-Brabant meldt zeer getroffen te zijn door het overlijden van partijgenoot Jack de Vlieger. ,,Wij wensen zijn naasten en onze vrienden in Sint-Michielsgestel veel kracht toe en zijn in onze gedachten bij hen.’’ De burgemeester van Sint-Michielsgestel Han Looijen zegt geschokt en aangeslagen te zijn door de dood van de plaatselijke PvdA-fractievoorzitter: ,,Jack was een politicus die gedreven werd door idealen. Er ging geen raadsvergadering voorbij, dat hij wel een keer de opmerking maakte: denken we ook aan mensen met een smalle beurs?”

‘Niet te bevatten’

Naast zijn werk als gemeenteraadslid was De Vlieger bestuurder bij FNV Publiek Belang, waar onder meer de energiecentrales en PostNL onder vallen. Daarvoor was hij actief bij FNV Abvakabo. In die functie onderhandelde hij met de overheid over bijvoorbeeld cao’s voor het UWV. José Kager, woordvoerster van FNV, laat weten dat de vakbond ‘in shock’ is door het overlijden van Jack de Vlieger. ,,Hij was een heel integere en betrokken bestuurder. Echt een vakbondsman in hart en nieren. Het is bijna niet te bevatten dat hij er niet meer is.’’

De politie doet groot onderzoek naar de moord. Agenten hebben zaterdagavond met witte schermen en politielint de straat en de inrit van het huis van De Vlieger afgezet. ,,Er is nog veel onduidelijk over het incident, ook over de rol van de aangehouden verdachte’’, meldde de politie zondagmiddag.

Volgens een woordvoerster gaat het technisch onderzoek maandag door. Zo houdt de politie nog een buurtonderzoek en is ze op zoek naar camerabeelden.