Boa’s in Amsterdam delen 148 boetes uit voor niet dragen mondkapjes

Handhavers aan het werk in Amsterdam. © AD/Jean-Pierre Jans

Gemeentelijke handhavers hebben zondag 148 boetes uitgeschreven voor het niet dragen van een mondkapje. Dat meldt de woordvoerder van burgemeester Halsema. De boete bedraagt 95 euro.

Victor Schildkamp

Op vijf drukke plekken in Amsterdam loopt deze maand een experiment met een mondkapjesplicht. Met de mondkapjesplicht op drukke plekken in het centrum - onder meer op de Wallen - hoopt de gemeente dat de mensen meer afstand houden van elkaar en het aantal coronagevallen wordt teruggedrongen. Amsterdam geldt als een van de brandhaarden van de oplevende corona-epidemie.

Lees ook: Mondkapjes verplicht op de drukste plek van Nederland, de Wallen: ‘We mógen niet eens bekeuren’

Burgemeester Halsema zei vrijdag al dat er strenger gecontroleerd zou gaan worden. Zaterdag leek dat mee te vallen. Boa’s zeiden nog geen boetes te gaan uitschrijven. Vandaag deden zij dat wel. Een boete volgt pas na een waarschuwing. Pas als daar niet naar wordt geluisterd, pakken de boa’s het boekje erbij.

Hoeveel boetes er zaterdag zijn uitgeschreven, weet de woordvoerster van de burgemeester niet. Evenmin is duidelijk hoeveel boetes politieagenten hebben uitgeschreven, naast die van de boa’s.

Vier boetes in Rotterdam

Ook in Rotterdam, de andere stad met een mondkapjesplicht in delen van het centrum, zou vandaag strenger worden gecontroleerd. Daar viel de schade voor de overtreders mee: handhavers deelden in Rotterdam vandaag vier boetes uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje.