Sittards bier Ambrassadeur is nu al een blijvertje

Print
Sittards bier Ambrassadeur is nu al een blijvertje

Voorzitter Hans Schörgers (links) en brouwer Max Schreuder in de stadsbrouwerij. Afbeelding: Peter Trompetter

Sittard -

Vereniging de Mander en de Sittardse bierbrouwerij Ambrass brengen gezamenlijk een bier op de markt: Ambrassadeur. De opbrengst van het goudblonde gerstennat is bedoeld voor de restauratie van de Grote Kerk.

De Mander houdt jaarlijks een actie voor een lokaal goed doel. Zo collecteren ze bijvoorbeeld ieder jaar tijdens de Kènjeroptoch. Maar die ging dit jaar niet door. „Toen zaten we even in de piepzak”, vertelt voorzitter Hans Schörgers. En dus gingen ze op zoek naar andere manieren om geld op te halen. „We willen natuurlijk ook niet steeds bij sponsoren aankloppen, zeker niet nu corona een behoorlijke impact heeft voor veel ondernemers.”

Lees ook: Nieuw Sittards bier ‘Ambrassadeur’ voor goede doel

Wensen

Na een vergadering van De Mander kwam plots een oud idee bovendrijven. Wat in het vat zit verzuurt namelijk niet. „We wilden altijd al eens een biertje op de markt brengen”, vervolgt Schörgers. De stap naar stadsbrouwerij Ambrass was een logische. „Ze zijn hier langsgekomen en vertelden hun wensen”, vertelt eigenaar en brouwer Max Schreuder. Tijdens de vergadering begint het brein van de brouwmeester al te kraken. „Ik wilde een bier maken met een Sittards karakter (zacht en volmondig), een vleugje Sint Rosa (bloemig) en toetsen van koriander, zoals te proeven in Zittsje Snaak.”

Woordspeling

Het resulteert in Ambrassadeur. „De naam is niet alleen een directe link naar de brouwerij, we voelen ons ook ambassadeur van de goede doelen en hopen dat gevoel over te dragen aan de bierdrinker”, vertelt de voorzitter. „Maar het is ook een knipoog naar de Sittardse woordspeling voor ‘stampij maken’, vult Schreuder aan.

Uitgifte

In juni is het brouwproces gestart. Deze week gaat het naar de afvultank en woensdag wordt het bier gefilterd en gebotteld, zodat het donderdag gepresenteerd kan worden. Vanaf zondag start de uitgifte. „In eerste instantie is 500 liter gebrouwen, die wordt afgevuld in flessen. Deze worden in pakketjes van vier verkocht en kosten 10 euro”, vertelt Schörgers. „Er is voldoende interesse, dus ik ben al gestart met een nieuwe tank van 500 liter”, zegt Schreuder.

Lees ook: De Mander collecteert voor speelbos Sjabolleke

Blijvertje

„Dit bier is een blijvertje vermoed ik, al zal het goede doel jaarlijks wisselen. We kunnen vaak weinig terugdoen voor onze donateurs, maar nu wel. En als mensen het waarderen drinken we graag een glas met ze mee”, lacht Schörgers.

Inschrijven voor een fourpack Ambrassadeur kan via manderzitterd.wordpress.com

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee