Onderzoekers kunnen hartaanval detecteren met vier selfies

Print
Onderzoekers kunnen hartaanval detecteren met vier selfies

Afbeelding: AP

Een Chinees computeralgoritme kan op basis van vier foto’s van iemands gezicht vaststellen of die persoon een hartziekte heeft. Deze ‘deep learning’-methode opent nieuwe perspectieven voor de preventie van hartziekten.

De Chinese onderzoekers, die hun studie in het European Heart Journal hebben gepubliceerd, wijzen erop dat dit een goedkope en eenvoudige manier kan zijn om hartaandoeningen op te sporen. Het enige wat je moet doen is enkele selfies naar de dokter sturen.

Screenings

Het algoritme moet nog verder worden ontwikkeld. Het moet ook getest worden bij grotere groepen mensen met verschillende etnische achtergronden, zeggen de onderzoekers. ,,Ons uiteindelijke doel is om een applicatie te ontwikkelen die groepen met een hoog risico op hart- en vaatziekten beoordeelt voordat ze een kliniek bezoeken”, zegt Zhe Zheng, onderzoeksleider en onderdirecteur van het Nationaal Centrum voor Cardiovasculaire ziekten van het Fuwai-ziekenhuis in Peking.

Ooghoeken en hoornvlies

Het is bekend dat bepaalde gelaatstrekken in verband kunnen worden gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, onder meer dunner wordend of grijs haar, rimpels, een oorlelplooi, gele bultjes in de ooghoeken en vertroebeling van het hoornvlies.

Onderzoekers kunnen hartaanval detecteren met vier selfies
De onderzoekers namen vier foto’s van de patiënten (zie midden): één frontaal, twee in profiel en een op de bovenkant van het hoofd. Foto: academic.oup.com

Van juli 2017 tot maart 2019 heeft het team 5796 patiënten uit acht Chinese ziekenhuizen onderzocht. Ze kregen de klassieke onderzoeken voor hartpatiënten, en er werden ook vier gezichtsfoto’s gemaakt, één frontaal, twee in profiel en een op de bovenkant van het hoofd.

Radiologen bekeken de angiogrammen (afbeelding van bloedvaten) van de patiënten en beoordeelden de hartaandoening op basis van de vernauwing van de bloedvaten. Deze informatie werd gebruikt om het deep learning-algoritme te creëren en trainen.

De onderzoekers testten het algoritme vervolgens op de foto’s van 1013 andere patiënten uit negen ziekenhuizen, van april tot juli vorig jaar. Het algoritme bleek de bestaande methoden voor het voorspellen van het risico op hart- en vaatziekten te overtreffen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →