Zomerstorm Francis raast over Limburg

Print
Zomerstorm Francis raast over Limburg

Op de Schandeloselaan in Venlo viel woensdagochtend een boom op het wegdek door de harde wind. Afbeelding: Luuk Timmermans

Zomerstorm Francis raast woensdagochtend over de provincie en zorgt her en der voor stormschade. Inmiddels heeft het KNMI code geel voor de provincie Limburg weer ingetrokken. Het kan nog steeds wel flink waaien.

Op meerdere plekken in Limburg werd melding gedaan van stormschade. Zo viel op de Schandeloselaan in Venlo een boom op het wegdek.

Aan de kustprovincies is aanzienlijk meer overlast door de storm. Vooral in de regio Haaglanden is de brandweer er druk mee, maar ook in Rotterdam en Amsterdam worden veel meldingen van stormoverlast gedaan.

Op de weg gaat het volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat redelijk goed. „Er zijn geen echte meldingen van problemen.” Wel is de N307, de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad, afgesloten voor vrachtwagens en voertuigen met een aanhanger vanwege de harde wind.

Het spoor heeft her en der te kampen met de gevolgen van de storm. Tussen Amsterdam Centraal en Den Helder rijden er minder intercity’s vanwege de weersomstandigheden. Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden er op de hogesnelheidslijn geen treinen door de harde wind.

Officieel

Aan de kust werd dinsdagavond een uur lang windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot bedroeg 100 kilometer per uur. Daarmee werd Francis officieel een zomerstorm. In Limburg gaat het met zware windstoten tot 85 km/uur iets minder tekeer. De wind houdt tot in de middag aan. Daarna wordt het rustiger.

Door de droogte is een aantal boomsoorten verzwakt waardoor deze makkelijker kunnen omvallen. Bovendien staan de loofbomen in deze tijd van het jaar nog vol in blad. „Daardoor vangen ze meer wind dan tijdens een herfststorm. Dat kan risico’s met zich meebrengen”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

De laatste officiële zomerstorm was op 10 augustus vorig jaar. Op die dag bereikte de wind in IJmuiden een uur lang gemiddeld windkracht 9. Dit was ook de dag waarop het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →