Van nul tot nu

Wandelen langs historische parels in Hoensbroek

Print
Wandelen langs historische parels in Hoensbroek

Pastoor Roselaersplein in De Slak. Afbeelding: Heemkundevereniging Hoensbroek

Hoensbroek -

Heemkundevereniging Hoensbroek pakt uit met een bijzondere wandeling. Helaas worden enkele historische parels ernstig bedreigd.

In een handig boekje wordt de hele wandeling van zo’n zeven kilometer beschreven, compleet met mogelijke afkortingen. Begin en eindpunt van de route is op de parkeerplaats voor Kasteel Hoensbroek. Vanwege zijn dappere bijdrage aan de slag bij Baesweiler in 1360 kreeg Herman Hoen van hertogin Johanna van Brabant toestemming om hier ‘in ’t broek’ (moerassige grond) een kasteel te bouwen. De oudste Hoensbroekse buurtschap, Terschuren, wordt al enkele eeuwen eerder, in 1104 in de bronnen vermeld. Hoewel de oude woningen in de loop van de twintigste eeuw veelal fraai gerestaureerd zijn, is het straatpatroon en de ligging van de huizen nog dezelfde als eeuwen geleden. Samen met de buurtschap Schurenberg vormt dit een pittoresk stukje Hoensbroek dat je eerder in het Heuvelland zou verwachten. Enkele wegkapelletjes versterken het gevoel van vervlogen tijden.

De wandeling voert langs de natte westkant van Hoensbroek. In dit gebied van zompige weiden werd in 1960 de Droomvijver aangelegd. De Caumerbeek, de Auvermoerbeek en aftakkingen leverden voldoende water voor visvijvers en de Drakenmolen. Het is weer een mooi wandelgebied geworden. Niets herinnert meer aan de kaarsrechte, zwarte en stinkende köttele beek die hier liep.

Wandelen langs historische parels in Hoensbroek
De Slakkenstraat werd begin vorige eeuw aangelegd in het kader van het eerste sociale woningbouwproject in Limburg. Foto: Heemkundevereniging Hoensbroek

De Slak

Een bijzondere groep woningen, De Slak, werd ontworpen door de beroemde architect Jan Stuyt. Onder de toepasselijke naam ‘De Eerste Stap’ werd hier in 1913 het eerste sociale woningbouwproject in Limburg aangelegd. De mijnwerkers die toen massaal naar de Mijnstreek kwamen, hadden recht op met zorg aangelegde woningen. De Slak werd hét voorbeeld voor vele andere ‘koloniën’ en staat in hoog aanzien bij architectuurliefhebbers. De wijk, woonplaats van mijnwerkersvoorman Hub Cobben, wordt echter met sloop bedreigd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen