Dierbaar

Grasparkiet Crissy praat Kerkraads dialect en rijdt op een miniskateboard

Print
Grasparkiet Crissy praat Kerkraads dialect en rijdt op een miniskateboard

Afbeelding: Annemiek Mommers

Eygelshoven / Kerkrade -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: De skateboardende grasparkiet Crissy uit Kerkrade.

Grasparkiet Crissy praat Kerkraads dialect en rijdt op een miniskateboard
Foto: Annemiek Mommers

Hij kan praten, heeft een eigen speelhoek en rijdt op een miniskateboard. „Als hij daar zin in heeft tenminste”, haast Monique Paulus (45) uit Kerkrade zich te zeggen. Want grasparkiet Crissy is er een met een eigen willetje. „Het is een heel intelligent diertje”, verduidelijkt de Kerkraadse. „Enorm sociaal ook.”

De vogel nestelt zich graag op de zijkant van haar bril om zo mee te liften door de woning. „Jazeker, hij mag vrij rondvliegen door de flat”, beaamt Paulus. Moeite om de grasparkiet terug in zijn kooi te krijgen, heeft de Kerkraadse overigens nooit. „Als ik mijn schoenen aantrek, weet hij al dat ik naar het werk ga of weg moet. En dan gaat hij vanzelf netjes in zijn kooi zitten.”

Maar liefst houdt Crissy zich op in haar buurt. „Je kunt zo’n parkiet heel goed tam maken en dan kun je ze echt leren praten”, zegt Paulus, die haar huisdier alle aandacht geeft. ‘Crissy slapie, slapie’, zegt de vogel bijvoorbeeld, of ‘jekke sjup’ in het Kerkraads dialect.

Meest recente trucje dat ze hem heeft geleerd, is een high five geven. „Als je een vinger opsteekt en je zegt ‘high five’, dan steekt hij zijn poot op.”

Heb jij ook een leuk huisdier? Mail dan naar L-magazine@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →