Ambassadeur keert na dood echtgenote niet terug naar Libanon

Print
Ambassadeur keert na dood echtgenote niet terug naar Libanon

Ambassadeur Jan Waltmans. Afbeelding: AD/Pim Ras

Ambassadeur Jan Waltmans keert niet terug als Nederlandse ambassadeur in Libanon. Zijn vrouw overleed aan de verwondingen die zij opliep bij de grote explosie in hoofdstad Beiroet begin deze maand. Waltmans, geboren in Cadier en Keer, wordt vanaf september opgevolgd door een speciale invalambassadeur.

Het besluit van Waltmans is in goed overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken genomen, laat een woordvoerder weten. Hij blijft wel in dienst van het ministerie. Zodra hij daar klaar voor is, krijgt hij ‘een passende functie’. ,,Het ministerie wil hem op alle mogelijke manieren bijstaan in deze moeilijke tijd.”

Oud-ambassadeur

Kort na de explosie vloog oud-ambassadeur in Libanon Hester Somsen naar Beiroet om leiding te geven aan het crisisteam. Waltmans was toen in het ziekenhuis bij zijn zwaargewonde echtgenoot Hedwig Waltmans-Molier, die op 8 augustus aan haar verwondingen overleed. Ze was 55 jaar oud.

Lees ook: Overleden vrouw (55) van ambassadeur Libanon redde twee levens

Somsen keert vrijdag terug naar Nederland om haar functie als directeur Veiligheidsbeleid weer op te pakken. Frederique de Man wordt de tijdelijke zaakgelastigde in Libanon. Zij was eerder ambassadeur in het toenmalig Macedonië (nu Noord-Macedonië), Mozambique en Rwanda.

Inmiddels is De Man speciaal invalambassadeur en wordt ze door het ministerie uitgezonden naar plekken waar op korte termijn een ervaren ambassadeur nodig is. Tot de zomer viel ze op die manier in op de ambassade in Qatar. De Man blijft in Beiroet tot er weer een nieuwe ambassadeur wordt aangesteld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee