Groeten uit...

Reisjournalist Bas van Oort over Nederlands meest atypische gewest: ‘Alle clichés over Zuid-Limburg blijken te kloppen’

Print
Reisjournalist Bas van Oort over Nederlands meest atypische gewest: ‘Alle clichés over Zuid-Limburg blijken te kloppen’

Bas van Oort over Zuid-Limburg: „Het landschap, de taal, de volksaard - alle clichés die we telkens weer horen over Zuid-Limburg blijken te kloppen als je door het Heuvelland toert .” Afbeelding: Johannes Timmermans, Gert Lammer, Visit Zuid Limburg, De Limburger

Maastricht / Itteren / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt -

ZOMERSERIE - Het buitenland lijkt verder weg dan ooit. Door de naweeën van de coronacrisis durven veel toeristen dit jaar niet naar de Spaanse costa’s, de Alpenlanden of de Griekse stranden. Daarmee is Zuid-Limburg opeens weer een aantrekkelijk alternatief: een stukje buitenland waarvoor je de grens niet over hoeft. In de laatste aflevering van deze serie verkent reisjournalist Bas van Oort voor de gelegenheid de onbekende kanten van Nederland. En die zijn er nog zat. Ook in Zuid-Limburg.

‘Het is niet nodig om twaalf uur in een vliegtuig te zitten om iets moois te zien’, concludeert reisjournalist Bas van Oort na zijn tour d’Hollande. Normaal schrijft hij enthousiast over de fraaie streken die hij in verre buitenlanden tegenkomt. Maar het eigen land is minstens zo boeiend, stelt hij vast: ‘Nederland biedt meer dan genoeg.’

Levensstijl

Dat geldt in zijn ogen zeker voor Zuid-Limburg. ‘Na het ontbijt reden we vanuit Rotterdam naar het gehucht Holset, op wandelafstand van het Drielandenpunt. In twee uur tijd kom je in een compleet andere wereld terecht, met wijngaarden tegen de zuidhellingen, vakwerkhuisjes en een bourgondische levensstijl die je nergens anders in Nederland tegenkomt.’

Van Oort reist al een jaar of tien de wereld rond. „Ik denk dat ik inmiddels in zestig of zeventig landen ben geweest”, vertelt hij. „Vorig jaar ben ik met de fiets door Amerika getrokken, letterlijk van kust tot kust, vijfduizend kilometer. In het boek dat ik over die reis heb geschreven vertel ik wat ik heb gezien, maar vooral ook over de mensen die ik onderweg ben tegengekomen.”

Expeditie achtertuin

Samen met Dirk Wijnand de Jong heeft Van Oort heel Nederland doorkruist, op zoek naar interessante plekjes in eigen land. Hun verhalen zijn gebundeld in het boek Expeditie achtertuin. Een 256 pagina’s dik ‘koffietafelboek’, zoals het wordt omschreven in De Kampioen van de ANWB, vol tips en suggesties voor een korte vakantie ‘op rij-afstand’.

„We hebben dit boek geschreven voordat de coronacrisis uitbrak”, vertelt Van Oort. „Aanleiding was de discussie over klimaat, duurzaamheid en onze ecologische voetafdruk. We willen aantonen dat je niet per se ver hoeft te reizen om iets van de wereld te zien. Het is toeval dat het boek net uitkwam op het moment dat de wereld op slot ging.”

Afwisseling

Het is vooral de veelzijdigheid van Nederland die de ervaren reisjournalisten heeft verrast. ‘Die aaneenschakeling van wisselende landschappen’. De paars bloeiende heide aan de rand van de Veluwe, die hun doet denken aan de lavendelvelden in de Provence. De moerassige Peel, als Nederlandse variant van de machtige Everglades in Florida. Of de weidse Friese meren.

„Het feit dat Nederland klein is, wordt vaak beschouwd als een groot nadeel”, zegt Van Oort. „In Amerika of Australië heb ik dagenlang door één en hetzelfde landschap gereden. Dat is fascinerend. Maar het is ook fantastisch als je op één dag van Maastricht naar de Waddenzee rijdt en om de twintig, dertig minuten in een andere omgeving bent.”

Heuvels

Als één streek in Nederland ‘buitenlands’ aandoet, dan is het volgens Van Oort en De Jong wel Zuid-Limburg. Het uiterste puntje van Nederland maakte een diepe indruk op hen, blijkt uit hun reisverslag: ‘Dagenlang wandelden we door de heuvels. We daalden af in een oude mergelgroeve net buiten Maastricht en proefden wijn tussen de druiven waar die drank van wordt gemaakt.’

„Zuid-Limburg ís gewoon anders dan de rest van Nederland”, legt Van Oort uit. „Het landschap, de taal, de volksaard - alle clichés die we telkens weer horen over Zuid-Limburg blijken te kloppen als je door het Heuvelland toert. Mensen nemen hier de tijd om te genieten, blijven langer op het terras zitten om uitgebreid te eten. Dat zie je elders inderdaad niet zo gauw.”

Betsy Perk

Van Oort en De Jong zijn uiteraard niet de eerste schrijvers die in Limburg ‘een stukje buitenland in Nederland’ ontdekken. In het midden van de negentiende eeuw schreef Betsy Perk, de tante van dichter Jacques Perk, al lovend over het ‘andere’ landschap in Zuid-Limburg. Het landschap bekoorde haar zo dat ze in Valkenburg kwam wonen.

Naar verluidt zou ‘mejuffrouw’ Perk zelfs de bedenker zijn geweest van de term Klein Zwitserland, de slogan waarmee het Heuvelland in de Randstad decennialang reclame maakte. ‘Warempel, het lijkt hier wel Zwitserland’, schijnt zij gezegd te hebben toen ze op een winterse dag vanaf de besneeuwde ‘bergen’ rond Valkenburg neerkeek op het witte Geuldal.

Lofzang

Harri Theirlynck, verslaggever bij De Kampioen, herkent zich in de lofzang van Van Oort en De Jong op Zuid-Limburg. Hij stapte op de e-bike voor een culinaire tocht door het Heuvelland. ‘Het landschap knuffelt je bijna dood’, schrijft hij. ‘Rond de Geul staan de vakwerkhuizen als een amfitheater om ons heen. De wereld is hier een groene roetsjbaan.’

‘Expeditie achtertuin’ is te koop in alle grote boekwinkels. Het boek kost 35 euro.

Op vakantie in Zuid-Limburg

Lees in deel 1 van deze zomerserie hoe het toerisme al meer dan honderd jaar een belangrijke rol speelt in Zuid-Limburg. In de daaropvolgende afleveringen aandacht voor: het Bassin, de intieme binnenhaven in Maastricht; ontspannen bij Thermae 2000 in Valkenburg; het Vrijthof, ook in coronatijd populair bij toeristen; passen en meten op het Drielandenpunt in Vaals; Dormio Resort als prima alternatief voor Aruba of Salou; de populariteit van ondergronds Valkenburg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen