Vrienden van Schunck pakken de draad weer op

De villa Wijnands Caumerbeeklaan 80 in Heerlen is 100 jaar oud en ontworpen door Frits Peutz. Over zijn zoektocht naar nieuwe concepten hoort men meer op de 17e Peutz-lezing.

De villa Wijnands Caumerbeeklaan 80 in Heerlen is 100 jaar oud en ontworpen door Frits Peutz. Over zijn zoektocht naar nieuwe concepten hoort men meer op de 17e Peutz-lezing.© Vrienden van Schunck

Na vijf maanden gaan de Vrienden van Schunck weer van start met activiteiten. Dat het coronavirus om de hoek kwam kijken, betekent echter niet dat de vereniging - die belangstelling voor architectuur en beeldende kunst wil bevorderen - stil heeft gezeten.

Redactie

Zo is er informatie gewisseld met de Maastrichtse evenknie ‘Topos’ en de nieuwe stichting ‘Open Monumentendag Heerlen’. Ook hebben de Vrienden van Schunck vanuit betrokkenheid bij stad en regio de voorgenomen sloop van het sociale woningbouwcomplex ‘De Eerste Stap’ in Hoensbroek mede ter discussie gesteld bij het Gemeentebestuur van Heerlen. Daarnaast heeft de vereniging samen met andere erfgoedorganisaties hulp aangeboden bij wethouder Jordy Clemens van Heerlen bij het opstellen van de gemeentelijke monumentenlijst.

Architectuurwandeling

De aftrap van activiteiten die weer voorzichtig van start gaan, vond halverwege augustus plaats: met de architectuurwandeling ‘Weg van Benzenrade’, waarbij een route op eigen gelegenheid of in kleine groepjes onder begeleiding gevolgd kan worden. Dit programma is een reprise van Open Monumentendag 2017 en is bedoeld voor mensen die lid zijn van de vereniging.

Daarnaast heeft de vereniging in samenwerking met Filmhuis De Spiegel begin september een architectuurfilmdag in voorbereiding. Die vindt plaats in het Royal Theater dat volledig coronaproof is ingericht. Zoals gebruikelijk worden de films door eigen deskundigen ingeleid. De architectuurfilmdag is ook voor niet-leden toegankelijk.

Medio september wordt - voor leden - een excursie georganiseerd naar de Expo ‘Jo Coenen 40 jaar werken in Europa’, die momenteel plaatsvindt in Bureau Europa in Maastricht. Vooraf wordt een kort bezoek gebracht aan de Sphinxpassage.

Fritz Peutz

Tot slot wordt in verband met het virus geen ‘grote’ Peutz-lezing met landelijke coryfeeën in de schouwburg gehouden. De programmacommissie architectuur bekijkt of er een kleinere -meer lokale- versie kan worden gehouden, in de vorm van de -meerdere keren voor een kleiner gehoor eerder in Horst gehouden- lezing ‘Frits Peutz, een Heerlens architect’, bijvoorbeeld in de maand oktober of november.

Wie lid wil worden van Vrienden Schunck kan mailen naar architectuur@vriendenvanschunck.nl.

    Meer lezen?

    Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

    Ik word digitaal abonnee