Leudal doet aanzienlijke collectie kunst in de verkoop

Print
Leudal doet aanzienlijke collectie kunst in de verkoop

Het gaat in totaal om meer dan 200 kunstwerken die op zondag 6 september van de hand worden gedaan. Afbeelding: Getty Images

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

De gemeente Leudal doet haar voorraad kunstwerken in de verkoop. De schilderijen staan al jaren te verstoffen in de kelder van het voormalig raadhuis in Haelen.

Het gaat in totaal om zo’n 240 kunstwerken die op zondag 6 september van de hand worden gedaan. Tien werken hebben het predicaat ‘topstuk’ gekregen van de Stichting Kunst en Cultuur en worden verkocht middels een veiling, met een startbedrag van 500 tot 1000 euro. De overige schilderijen worden op normale wijze verkocht, met prijzen variërend van twintig tot honderd euro.

„Met de opbrengt wordt hopelijk één groot, mooi kunstwerk aangeschaft voor de gemeente”, aldus Ger Hermans van Stichting Kunst en Cultuur.

Samenvoeging

De aanzienlijke collectie is ontstaan na de samenvoeging van de gemeenten Heythuysen, Haelen, Hunsel en Roggel en Neer in 2007. Er was lang niet voldoende ruimte in het nieuwe raadhuis om alle kunstwerken een plek te geven, waardoor een deel in de kelder in Haelen werd gestald.

De schilderijen zijn veelal aangekocht middels de in 1987 afgeschafte Beeldende Kunstenaars Regeling en zijn gemaakt door kunstenaars uit de regio. Hermans. „Het is een heel gevarieerde verzameling. Er zitten hele bijzondere schilderijen tussen, maar bijvoorbeeld ook zo’n dertig portretten van oud-burgemeesters. Het is nog even de vraag wie deze wil hebben.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu