Ziekenhuizen en ggz terug op niveau van voor corona

© Hollandse Hoogte / ANP

Bij de uitbraak van het coronavirus kwam de overige zorg vrijwel helemaal stil te liggen, maar dat is verleden tijd.

Redactie

Het aantal verwijzingen en het aantal behandelingen is weer terug op de oude niveaus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Lees ook: Patiëntenzorg op afstand: hoe ziekenhuizen creatief omgaan met het opmaken van rekeningen

Ziekenhuizen hadden in juli ongeveer 750.000 mensen onder behandeling, schat de toezichthouder. Dat is vergelijkbaar met die maand in 2019 en 2018. Ook het aantal verwijzingen naar medisch specialisten en naar geestelijke gezondheidszorg is vergelijkbaar met afgelopen jaren. Verder is het aantal mensen met kanker dat daaraan wordt behandeld terug op de niveaus van voorgaande jaren.

Lees ook: De wachtlijsten in de Limburgse ziekenhuizen: kwestie van geduld en maatwerk

Sinds het begin van de corona-uitbraak waren er ruim 800.000 minder verwijzingen naar een ziekenhuis dan verwacht. Daarbij gaat het waarschijnlijk ook om mensen met bijvoorbeeld kanker en hartklachten. De NZa maakt zich daar zorgen over en roept die mensen op om zich te melden bij de huisarts. Maar tussen de mensen die niet zijn doorverwezen, zitten waarschijnlijk ook patiënten bij wie de klachten vanzelf overgingen. „Die mensen zullen geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben”, aldus de NZa.