Celstraffen geëist tegen Kerkradenaren na dodelijke ontploffing drugslab

Foto ter illustratie. © De Limburger

De officier van justitie heeft vrijdagochtend voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tussen 3,5 en 2,5 jaar geëist tegen drie Kerkradenaren. Zij waren volgens de officier als ‘laborant’ betrokken bij drugsproductie in een tuinkas in Den Dungen. Het lab ontplofte op 25 oktober vorig jaar. Daarbij kwam een vierde Kerkradenaar (36) om het leven.

Hans Goossen

De 36-jarige Marco S., de een jaar oudere Johan E. en David J. (34) ontkennen elke betrokkenheid bij de drugsproductie. S., in wiens woning ook verboden wapens en drugs werden aangetroffen, zei te zijn ingehuurd voor schoonmaakwerkzaamheden.

Lees ook: ‘Kerkradenaren lieten kompaan dood achter in ontploft drugslab’

E. verklaarde in de veronderstelling te zijn dat hij met de later overleden man iets in Brabant ging drinken. Toen hij ontdekte dat in de tuinkas een drugslab aanwezig was, had hij zich teruggetrokken. De derde verdachte zegt nooit in Den Dungen te zijn geweest. Hij kon niet verklaren dat er ter plekke wel DNA van hen was aangetroffen.

De officier van justitie hechtte geen waarde aan de scenario’s van de verdachten. Hij verweet hen de schuld in de schoenen van hun omgekomen kompaan te schuiven. S. zei nog geprobeerde te hebben hem te redden, tot hij ontdekte dat het slachtoffer geen polsslag meer had. Tegen S. eiste de officier 3,5 jaar cel. E. hoorde een eis van 3 jaar cel. J. moet volgens de officier 2,5 jaar achter de tralies.

De pleidooien volgen vrijdagmiddag.