Grapperhaus vindt zich na ophef over huwelijk nog geloofwaardig als minister

Ferd Grapperhaus. © ANP

Minister Ferd Grapperhaus vindt dat hij nog steeds geloofwaardig kan optreden als baas van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zijn ministerie moet erop toezien dat de coronaregels worden nageleefd. Regels die op zijn eigen huwelijk afgelopen zaterdag werden overtreden. Gasten hielden niet altijd genoeg afstand, zo is te zien op foto’s.

Redactie

Voorafgaand aan de ministerraad gaf Grapperhaus een korte reactie. ,,Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen.” De minister zegt spijt te hebben van het feit dat dat niet helemaal gelukt is. De kwestie is donderdag al in de ministerraad aan de orde geweest.

Lees ook: Excuses Grapperhaus: tijdens bruiloft niet hele tijd 1,5 meter afstand gehouden

Ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, die het huwelijk voltrok, vindt dat Grapperhaus nog geloofwaardig is als minister. ,,Alle maatregelen zijn genomen om te zorgen dat de 1,5 meter afstand gehouden kon worden.” Het is volgens haar ook lastig om het de hele tijd goed te laten gaan. Voor partijgenoot Hugo de Jonge is met de spijtbetuiging van zijn partijgenoot Grapperhaus de zaak afgedaan. ,,Ferd is zeer geloofwaardig.’’

De minister kwam deze week in opspraak vanwege zijn huwelijk. Op de beelden is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen anderhalve afstand van elkaar houden. Maar volgens Grapperhaus werden op die plek mensen bij elkaar gezet die samen een huishouden vormen.

Goede voorbeeld

Toen er kritiek ontstond vanwege de beelden, zei de minister aanvankelijk dat de coronamaatregelen ‘voortdurend in de gaten zijn gehouden’.

In een verklaring aan de Tweede Kamer kwam hij daar later op terug. ,,Ondanks alle genomen maatregelen zijn er helaas momenten geweest waar de anderhalve meter afstand niet in acht is genomen. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven.”

Volgens de richtlijnen van het kabinet moeten gasten op een bruiloft ook anderhalve meter afstand houden en moet iedereen een eigen vaste zitplaats hebben. Ook mag er op de trouwlocatie ‘niet van plek worden gewisseld of gedanst worden’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.