Oranje-internationals krijgen uitzonderingspositie voor coronaregels

Virgil van Dijk en Frenkie de Jong. © ANP

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport heeft bekend gemaakt dat er voorlopig alleen een uitzondering op de quarantaineregels komt voor de interlands van het Nederlands elftal tegen Italië en Polen. Nog niet voor andere wedstrijden van Oranje, teams en sporten.

Redactie

Van Ark: ,,Ik heb een positieve grondhouding over vergelijkbare verzoeken. Er komen zo snel mogelijk spelregels voor alle topsport.’’ Het ministerie wil daar eerste algemene regels voor vaststellen, omdat er vele verzoeken binnen komen.

Nations League

De uitzonderingen komen het Nederlands elftal goed uit voor de Nations Leagueduels tegen Polen (vrijdag 4 september) en Italië (maandag 7 september). De spelers komen uit alle windstreken, uit landen met code oranje waar ook brandhaarden zijn. Uit steden als Barcelona, Marseille, Istanbul of Liverpool. Ieder land gaat ook weer met zijn eigen maatregelen om.

Wanneer de internationals de regels strikt zouden opvolgen, dan moeten Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Ryan Babel, Kevin Strootman en Frenkie de Jong eerst in Nederland tien dagen in quarantaine. Dan zijn de wedstrijden tegen Polen en Italië alweer gespeeld.

Daarna vliegen ze weer terug naar hun clubs en missen ze de start van de competitie, in Frankrijk is de Ligue 1 inmiddels gestart. Onbegonnen werk dus. Om dit te voorkomen, maakt minister Van Ark een uitzondering op de regel.