Coronavirus waart rond onder studenten in Maastricht: aantal besmettingen op elf

Inkom-activiteit in Maastricht. De coronabesmettingen hebben volgens de GGD Zuid-Limburg niet plaatsgevonden bij de officiële Inkom-activiteiten. © Harry Heuts

Tientallen in Maastricht studerende studenten zitten inmiddels in quarantaine. Bij elf van hen is vastgesteld dat zij besmet zijn met het coronavirus.

Bram van der Heijden

De GGD Zuid-Limburg startte deze week een uitvoerig bron- en contactonderzoek nadat twee studenten, die hadden deelgenomen aan de Inkom-activiteiten in Maastricht, positief hadden getest op het coronavirus. Uit het onderzoek is gebleken dat de besmettingen hebben plaatsgevonden buiten de officieel aan de Inkom gekoppelde activiteiten van verenigingen of de Maastricht University. „Het gaat om besmettingen in de privésfeer van studenten, in studentenhuizen”, vertelt Christian Hoebe, hoofd infectieziekten bij de GGD Zuid-Limburg. „Voor zover ik nu kan zeggen is de gezondheidssituatie van de besmette studenten niet ernstig.”

Lees ook: Corona-onderzoek onder studenten na besmettingen bij introductieweek: een wereld op zich

Voor de Maastricht University is de situatie aanleiding om vrijdag een gepersonaliseerde mail te sturen naar de studenten om hen nogmaals op het hart te drukken zich aan de RIVM-richtlijnen te houden. „In onze gebouwen hebben we tal van maatregelen genomen en we gaan ook gewoon aanstaande maandag van start met ons onderwijs”, stelt een voorlichter van de universiteit, die benadrukt dat de coronabesmettingen niet hebben plaatsgevonden op activiteiten die officieel aan de Inkom waren gelieerd. „Dit hadden we niet kunnen voorkomen.” Rondom de Inkom waren tal van maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. „Maar we reiken met onze invloed niet tot achter de voordeur bij studenten.”

Alle personen van wie inmiddels bekend is dat ze in contact zijn geweest met de elf besmette studenten, zijn dringend verzocht in quarantaine te gaan. Een exact aantal kan Hoebe niet noemen, maar het gaat sowieso over tientallen studenten. „We hopen dat dit een wake-upcall is voor iedereen.” De universiteit laat weten een klemmend beroep te doen op de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van de studenten.

Inmiddels hebben meer dan 500 studenten zich laten testen in de speciaal ingerichte coronateststraat bij het MECC in Maastricht.

Oproep: Deelnemers Maastrichtse introweek gezocht

De Limburger wil meer weten over de ‘onofficiële activiteiten’ rond de Inkom en zoekt studenten die hun verhaal willen doen.

Stuur je reactie naar onze verslaggeefster.