Grapperhaus en zijn vrouw betalen ‘boete’ van 390 euro aan Rode Kruis

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA). © ANP

Minister Ferd Grapperhaus en zijn vrouw hebben allebei 390 euro overgemaakt aan het Rode Kruis, als boetedoening voor het overtreden van de coronaregels tijdens hun huwelijk. Het bedrag van 390 euro staat gelijk aan de boete voor het overtreden van de 1,5 meterregel.

Redactie

Dat heeft premier Rutte vrijdagmiddag gezegd bij zijn wekelijkse persconferentie. Grapperhaus hoeft van Rutte geen ‘echte boete’ te betalen voor het overtreden van de 1,5 meterregel. ,,Hij heeft een bedrag overgemaakt aan het Rode Kruis, om zijn gevoel van spijt te betuigen’’, aldus Rutte.

Lees ook: Grapperhaus vindt zich na ophef over huwelijk nog geloofwaardig als minister

Minister Grapperhaus vindt dat hij nog steeds geloofwaardig kan optreden als baas van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zijn ministerie moet erop toezien dat de coronaregels worden nageleefd. Regels die op zijn eigen huwelijk afgelopen zaterdag werden overtreden. Gasten hielden niet altijd genoeg afstand, zo is te zien op foto’s.

Voorafgaand aan de ministerraad gaf Grapperhaus een korte reactie. ,,Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen.” De minister zegt spijt te hebben van het feit dat dat niet helemaal gelukt is. De kwestie is donderdag al in de ministerraad aan de orde geweest.

Geloofwaardig

Ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, die het huwelijk voltrok, vindt dat Grapperhaus nog geloofwaardig is als minister. ,,Alle maatregelen zijn genomen om te zorgen dat de 1,5 meter afstand gehouden kon worden.” Het is volgens haar ook lastig om het de hele tijd goed te laten gaan. Voor partijgenoot Hugo de Jonge is met de spijtbetuiging van zijn partijgenoot Grapperhaus de zaak afgedaan. ,,Ferd is zeer geloofwaardig.’’

Premier Mark Rutte wil de kwestie niet ‘te groot maken’. Volgens Rutte had Grapperhaus het feest deze keer bewust klein gehouden, met het plan later een grotere bruiloft te vieren. ,,Ik gun hem het beste. Die twee zijn een fantastisch stel’’, aldus de premier vandaag tegen RTL Boulevard. ,,Daar is iets fout gegaan. Dat heeft hij ook erkend.’’

De minister kwam deze week in opspraak vanwege zijn huwelijk. Op de beelden is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen anderhalve afstand van elkaar houden. Maar volgens Grapperhaus werden op die plek mensen bij elkaar gezet die samen een huishouden vormen.