Ook in Spa is derde startplek hoogst haalbare voor Verstappen

Print
Ook in Spa is derde startplek hoogst haalbare voor Verstappen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Ander circuit, zelfde verhaal. Zonder grote fouten of andere verrassingen is plek drie voor Max Verstappen op de zaterdagse kwalificatie vooralsnog het hoogst haalbare. Al scheelde het bar weinig of hij stond op de eerste startrij. Pole position ging op Spa-Francorchamps naar Lewis Hamilton.

Met de befaamde ‘party mode’ voor de laatste keer in werking stond er ook in de Belgische Ardennen zaterdagmiddag geen maat op de Mercedessen. Het blijft dan nog de vraag wie van die twee het snelst is, dat was Hamilton: 1.41.252. Het was de 93ste pole voor de Brit. Achter Valtteri Bottas werd Verstappen derde, op slechts vijftien duizenden achterstand van de Fin. Hij start zondag op zijn favoriete circuit vanaf de tweede startrij.

Ferrari

Er hingen wat donkere wolken boven het roemruchte circuit, maar daar kwam niets uit. In het eerste deel, Q1, dreigde een blamage voor Ferrari, maar zowel Sebastian Vettel als Charles Leclerc wisten een uitschakeling net te voorkomen. Ook hier waren de Mercedessen het snelst, voor Verstappen.

Lees ook: Ivo’s Formule 1-blog: ‘Leven in de bubbel’

In Q2 probeerde een aantal coureurs, onder wie de Nederlander, te ‘overleven’ op de medium band, om de race zondag daar op te kunnen starten. Hij slaagde in die missie, overigens net als de twee mannen voor hem. Voor Ferrari bleek Q2 het eindstation, om de sportieve malaise bij de Italianen nog maar eens te onderstrepen.

Mogelijk regen

Verstappen was vrijdag in de tweede vrije training nog het snelst, maar had nooit de illusie gekoesterd de strijd met Hamilton op zaterdag aan te kunnen. In Q3 leek het voor hem zaak de derde plek veilig te stellen. Dat leek nog een aardige klus. Daniel Ricciardo wurmde zich in de eerste run tussen Bottas, die teleurstelde, en Verstappen. Maar in de laatste vliegende ronde stelde de Limburger orde op zaken. Hij naderde Bottas zelfs tot op een fractie en liep net de eerste startrij mis, tot zijn niet geringe frustratie, zo was meteen na afloop over de boordradio te horen.

Lees ook: Geen Formule 1-fans in Spa-Francorchamps: koffietafel in plaats van bierbuffet

De kans bestaat dat het zondag bij de race regent. Normaal niet ongunstig voor Verstappen, zou je denken. Zelf dacht hij daar voorafgaand aan het raceweekeinde anders over. ,,Dat gaat het resultaat niet veranderen, denk ik.” Al heeft hij dit seizoen vaker bewezen in de race meer te kunnen dan redelijkerwijs zou mogen worden verwacht.