Kristoff grijpt rit én geel in regenachtige openingsrit, Bol derde

© AFP

De eerste etappe van de Tour de France is een prooi geworden voor Alexander Kristoff. De renner van UAE Team Emirates was in Nice de snelste in de massasprint na een regenachtige openingsrit. Het is meteen een dubbelslag: Kristoff is ook de eerste drager van de gele trui. Cees Bol (Team Sunweb) kwam dichtbij, maar eindigde als derde.

Sjors Tanis

Bij het signaal voor de officiële start was de eerste aanvalspoging direct de juiste. Fabien Grellier reed weg en kreeg Cyriel Gautier en Michael Schär mee in de rit van ruim 156 kilometer. De drie reden zo’n honderd kilometer voor het peloton uit, maar vlak na de top van de tweede en laatste beklimming werd Schär als laatste van de drie vluchters gegrepen.

Vlak daarna stokte het tempo in het peloton. Vanwege de gladde wegen rond Nice door de regenval en de vele valpartijen (van onder andere Caleb Ewan, Pavel Sivakov, Julian Alaphilippe en Robert Gesink) die daarop volgden, besloot het peloton, onder aanvoering van Jumbo-Visma-renner Tony Martin, om het rustig aan te doen.

Kristoff

Pas in de laatste twintig kilometer ging het tempo weer de lucht in. Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale) probeerde het nog even solo, maar ook hij kon de verwachte massasprint niet voorkomen. In een moordend tempo ging een compact peloton de laatste kilometers in.

De tijden voor het algemeen klassement werden opgemeten op drie kilometer van de finish en vlak na dat punt was er weer veel massale valpartij. Een kleine groep -met vooral sprinters- ging sprinten om de dagzege én de eerste gele trui. In de sprint was Kristoff met afstand de sterkste. Wereldkampioen Mads Pedersen werd tweede, Bol knap derde. Sam Bennett eindigde als vierde, Peter Sagan kwam als vijfde over de streep in Nice.

Kristoff begint zondag als klassementsleider aan de tweede etappe, ook rond Nice. Het parkoers is dan echter een stuk zwaarder en waarschijnlijk zullen de toppers voor het klassement -nu al- uit hun schulp komen.