Philippe Gilbert moet Tour verlaten met gebroken knieschijf

Philippe Gilbert. © EPA

Philippe Gilbert heeft een gebroken knieschijf opgelopen bij zijn zware valpartij in de openingsrit van de Ronde van Frankrijk.

Redactie

De Belgische wielrenner zal niet meer aan de start verschijnen. Dat maakte zijn team Lotto Soudal bekend in de nacht van zaterdag op zondag.

Door de val kwam de voormalige wereldkampioen zaterdag op meer dan elf minuten van winnaar Alexander Kristoff over de streep in Nice.

Lees ook: Peloton beschermt zichzelf in Tour-chaos

,,Ik reed ongeveer op de twintigste positie in het peloton toen er vóór mij een valpartij was’’, aldus Gilbert tegen het Belgische persbureau Belga. ,,Ik slaagde erin om die valpartij te omzeilen. Ik passeerde twee à drie gevallen renners en dacht dat het daarmee over was, maar toen vielen ze opnieuw en dit keer kon ik hen niet meer ontwijken. We lagen daar met 10 à 15 renners.’’

2018

In de Tour van 2018 brak Gilbert dezelfde knieschijf bij een val in de afdaling van de Portet d’Aspet. Een MRI in het ziekenhuis maakte duidelijk dat het nu opnieuw om een breuk ging.

De eerste dag van de Tour is er een om snel te vergeten voor Lotto Soudal, met behalve de val van Gilbert ook die van John Degenkolb. Degenkolb bleef na zijn crash buiten de tijdslimiet en mag zondag niet meer starten.