Autobouwer Spyker staat (weer) op uit de dood: ‘Volgend jaar drie nieuwe modellen’

Print
Autobouwer Spyker staat (weer) op uit de dood: ‘Volgend jaar drie nieuwe modellen’

De Spyker C8 Preliator. Afbeelding: Spyker

De Nederlandse autofabrikant Spyker, die de laatste jaren een comateus bestaan leed, heeft een nieuwe geldschieter gevonden in de vorm van een rijke Rus. Er komt een fabriek in Trier en een experience center in Monaco.

Volgens Spyker zal deze nieuwe ontwikkeling hen in staat zal stellen om niet alleen de C8 Preliator in productie te nemen, die voor het eerst werd onthuld op de Autosalon van Genève 2017, maar ook de D8 Peking-to-Paris SUV en de B6 Venator. De eerste nieuwe Spyker die in productie gaat, is de C8 Preliator.

De Spyker Group heeft zijn krachten gebundeld met autosportbedrijf BR Engineering, SMP Racing en marketingbedrijf Milan Morady. BR Engineering en SMP Racing zijn eigendom van de Russische oligarch Boris Rotenberg, terwijl Milan Morady eigendom is van Rotenbergs zakenpartner Michail Pessis. Volgens Victor Muller zijn ‘tientallen miljoenen‘ gemoeid met de deal.

Autobouwer Spyker staat (weer) op uit de dood: ‘Volgend jaar drie nieuwe modellen’
Spyker C8 Preliator. Foto: Spyker

Overname Saab

Spyker gaat een aftersalesafdeling en servicefaciliteiten opzetten in de nieuwe Duitse fabriek, waar ook eigenaren van de 265 Spyker-straatauto’s die tot nu toe zijn gebouwd, terechtkunnen. In 2021 staat ook de opening van een nieuwe ‘Flagship Store’ gepland in Monaco, gevolgd door meerdere dealers wereldwijd.

Spyker kwam in grote financiële problemen nadat het Saab overnam van General Motors in 2010, waardoor het bedrijf failliet ging. De autofabrikant keerde in 2015 terug, maar bleef met financiële problemen kampen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →