Verstappen derde in Francorchamps achter ongenaakbaar Mercedes-duo

Print
Verstappen derde in Francorchamps achter ongenaakbaar Mercedes-duo

Max Verstappen bij de Grand Prix van België. Afbeelding: AP

Zonder zijn fans op de tribune heeft Max Verstappen het podium bereikt bij de Grand Prix van België. Meer dan de derde plek, achter het ongenaakbare Mercedes-duo Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zat er echter niet in. Verstappen blijft door dat resultaat tweede in de WK-stand, op ruime afstand van de Britse zesvoudig wereldkampioen.

Verstappen startte de race vanaf de onderhand vertrouwde derde positie, achter de beide Mercedes-coureurs. Wel verrassend was de marge met de man op pole-position, Lewis Hamilton. Die bedroeg 0.526 seconde en was niet eerder dit jaar zo klein. Op een circuit waar veel motorvermogen wordt verlangd, kwam die prestatie van Verstappen als een verrassing. “Daar ben ik erg tevreden mee, vooral op een circuit met zoveel lange stukken. Op dat vlak hebben we ook weer een stapje gezet”, klonk Verstappen optimistisch.

Lees ook: Ivo’s Formule 1-blog: ‘Leven in de bubbel’

Venijnig

Goede vooruitzichten, al waarschuwde de Red Bull-coureur voor het gevaar van La Source, de venijnige hairpin nog geen 200 meter na de start. “Als we de eerste bocht doorkomen, kan het een leuke race worden”, zei Verstappen met een glimlach, maar tevens met serieuze ondertoon. Twee keer eerder, in 2016 en vorig jaar, botste Verstappen in La Source met Kimi Räikkönen en waren alle kansen op een topklassering al na een paar seconden vervlogen.

Nu waren Verstappens pijlen vooral gericht op Bottas. Hem verschalken bij de start, luidde het parool, maar vervolgens ook niet verrast worden door oud-teamgenoot Ricciardo in de op de rechte stukken erg snelle Renault. “Als dat lukt kunnen we weer naar het podium toe, champagne spuiten en dan naar huis”, klonk het vooraf bijna routineus.

Verstappen derde in Francorchamps achter ongenaakbaar Mercedes-duo
Max Verstappen op het podium met Mercedes-coureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Foto: AFP

Chaos

Een in Francorchamps altijd onzekere factor is het weer. Zon en regen kunnen elkaar in de Ardennen snel afwisselen. Niet dat Verstappen zat te wachten op een regenrace; waar hij wel op hoopte waren wisselende omstandigheden. “Zodat er een beetje chaos ontstaat en het net allemaal wat moeilijker wordt, want op snelheid kunnen we de Mercedessen niet bijhouden, ook niet in de langere runs.”

De scenario’s die Verstappen hadden kunnen helpen bleven uit. De Limburger had een redelijke start, maar had vooral zijn handen vol om de op zachtere banden gestarte Ricciardo van het lijf te houden. Na het startgewoel leidde Hamilton comfortabel voor Bottas en Verstappen, terwijl de rest van het veld steeds meer terrein prijs moest geven.

In de omheining

Voor onvoorziene omstandigheden zorgde Antonio Giovinazzi in de elfde ronde. De Italiaan verloor de macht over het stuur en knalde in de omheining. Daarbij verloor hij een achterwiel dat de aanstromende George Russell niet kon ontwijken. De safetycar rukte uit om gelegenheid te geven de met wrakstukken bezaaide baan schoon te vegen. Bijna het complete veld maakte van de gelegenheid gebruik banden te wisselen, waarbij Verstappen een fractie van een seconde tekort kwam om Bottas voorbij te gaan. De top-3 kon daarna, op de hardste bandensoort, op dezelfde voet verder gaan en de race uitrijden. Zonder dreigend voor elkaar te zijn, maar ook zonder enig gevaar van achter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee