Corona

Turkse economie krimpt minder hard dan verwacht

Print
Turkse economie krimpt minder hard dan verwacht

Afbeelding: ANP

De Turkse economie kromp in het tweede kwartaal het hardst in ruim tien jaar, maar toch was dat beter dan economen hadden verwacht. De regering van president Recep Tayyip Erdogan hield de schade van de coronacrisis onder meer beperkt dankzij een stimuleringspakket.

Het Turkse bruto binnenlands product (bbp) daalde in de drie maanden tot eind juni met 9,9 procent op jaarbasis. Economen hadden gemiddeld op een krimp met 10,7 procent gerekend. Turkije presteerde beter dan veel andere opkomende economieën in de coronacrisis. Dat komt door een combinatie van renteverlagingen, fiscale uitgaven en door de overheid gesponsorde kredietverstrekking.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat het Turkse bbp over het hele jaar met 5 procent daalt. De Turken zijn zelf een stuk optimistischer. Zij schatten dat de economische situatie in heel 2020 uitkomt tussen een kleine krimp of zelfs een kleine groei.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →