Weekblad Charlie Hebdo publiceert cartoons die redactie tot doelwit aanslag maakten opnieuw

Kaarsen in Parijs ter nagedachtenis aan de twaalf slachtoffers op de redactie van Charlie Hebdo. © AFP

Het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo publiceert, een dag voordat het proces over de aanslagen in Parijs begint, opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie destijds doelwit van islamitisch terrorisme maakten.

Redactie

Bij de aanslag op de redactie kwamen in januari 2015 twaalf mensen om. Hoofdredacteur Laurent ‘Riss’ Sourisseau toont zich strijdbaar. ,,We zullen nooit naar bed gaan. We zullen nooit opgeven”, zegt hij in de editie met de cartoons op de cover, die woensdag in de kiosken ligt maar nu al online is te lezen.

Op de twaalf tekeningen, aanvankelijk in 2005 gepubliceerd door de Deense krant Jyllands-Posten, staat bijvoorbeeld de profeet afgebeeld met een bom in plaats van een tulband. Ook de andere cartoons wekten de woede op van radicale moslims.

Lees ook: Reconstructie aanslag ‘Charlie Hebdo’: Een Mini Countryman en een kalasjnikov

Goede reden

Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, aldus de redactie. De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood.

Zij werden later gedood door de politie. Het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers gaat woensdag van start. Voor de aanslagen op de weekbladredactie en een Joodse supermarkt staan in totaal veertien verdachten terecht.