David Bade gaat snel aan de slag met zijn door vuurwerk verminkte kunstwerk in de Heerlense wijk Rennemig

Print
David Bade gaat snel aan de slag met zijn door vuurwerk verminkte kunstwerk in de Heerlense wijk Rennemig

David Bade bij zijn kunstwerk Babyblauw Past Bij Jou voordat het door vandalen met vuurwerk was beschadigd. Afbeelding: Rob Oostwegel

HEERLEN / Hoensbroek -

Vuurwerkvandalen kregen kunstenaar David Bade er niet onder. Zijn zwartgeblakerde kunstwerk ‘Babyblauw past bij jou’ krijgt volgende week een make-over in de Heerlense wijk Rennemig. De buurt heeft inspraak.

Het beeld viel in de nieuwjaarsnacht ten prooi aan vuurwerkvandalen. David Bade gaf aan dat hij het er niet bij wil laten zitten, maar dat het kunstwerk niet ‘gewoon’ wordt hersteld. Iets van de recente geschiedenis blijft zichtbaar: ‘Wij leven en veranderen. Beelden leven en veranderen ook.’

Bade beziet het positief: ‘Het beeld vormt nu op zichzelf al een geschiedenis, vertelt een verhaal, en verhalen vind ik belangrijk. Ik wil graag het negatieve van de brand, het destructieve omzetten in iets positiefs, maar we behouden wel de herinnering aan wat is gebeurd.’

Lees ook: Heerlense buurt hoopt door vuurwerk afgebrand kunstwerk te herstellen of te vervangen

Buurt

In lijn met een vaker door Bader gehanteerde werkwijze wordt het kunstwerk in samenspraak met de buurt opgeknapt. Buurtbewoners mogen meehelpen en gebruiksvoorwerpen aanleveren waarvan ze denken dat die mooi bij het beeld past. David Bade is van 7 tot en met 11 september van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig.

David Bade heeft een langjarige overeenkomst met SCHUNCK om ‘Heerlenaren in al hun eigenheid te tekenen’. Onder de noemer ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ is hij actief in ‘wijken waar bewoners minder vanzelfsprekend met museale kunst in aanraking komen’.

Groepsportretten

Dit najaar gaat David Bade jong creatief talent in Heerlen scouten. Dan worden groepsportretten geschilderd van gemeenschappen en verenigingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen