Angela Merkel: Navalny slachtoffer van misdaad, Moskou heeft iets uit te leggen

Print
Angela Merkel: Navalny slachtoffer van misdaad, Moskou heeft iets uit te leggen

Aleksej Navalny tijdens een speech in Moskou. Afbeelding: AFP

Er is ‘ondubbelzinnig bewijs’ dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering woensdag verklaard.

De Russische oppositieleider is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel het slachtoffer geworden van een misdaad om hem het zwijgen op te leggen.

Navalny ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. De vergiftiging zou blijken uit tests in een speciaal laboratorium van het Duitse leger.

Lees ook: Rusland: Onvoldoende bewijs voor vergiftiging Navalny

,,Het is schokkend dat Navalny het slachtoffer is geworden van een aanval met een chemisch zenuwgas in Rusland”, aldus de woordvoerder van de Duitse regering. Bondskanselier Angela Merkel is inmiddels op de hoogte van de bevindingen. Berlijn zal de EU en de NAVO informeren en met de partners overleg voeren over een gezamenlijke reactie.

Onderzoeksresultaten

Rusland verklaarde woensdag dat het niet door Duitsland op de hoogte was gebracht over de onderzoeksresultaten. Eerder op woensdag werd bekend dat Moskou gedetailleerde informatie wil hebben over de tests die Duitse artsen hebben uitgevoerd op Navalny.

Volgens de Russische krant RBC heeft de Russische justitie het Duitse ministerie van Justitie gevraagd om informatie over de behandeling van Navalny. Russische aanklagers lieten vorige maand weten geen aanleiding te zien voor een strafrechtelijk onderzoek.

Lees ook: Wie vergiftigde Aleksej Navalny en waarom?

Sergej Skripal

Navalny werd vorige maand vanuit een ziekenhuis in Omsk naar het Berlijnse Charité-ziekenhuis gebracht. Artsen in de Duitse kliniek hebben verklaard dat de oppositieleider vergiftigd kan zijn met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers.

Die stof kan ook in zenuwgassen als sarin, VX en novitsjok zitten. Dat laatste middel is gebruikt bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in maart 2018 in Groot-Brittannië. Zij overleefden dat net.

Misdaad

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel het slachtoffer geworden van een misdaad om hem het zwijgen op te leggen. Ze zei dat nadat Duits laboratoriumonderzoek het bewijs had geleverd dat Navalny vergiftigd is met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Merkel eist uitleg van Moskou.

,,Er zijn nu zeer zwaarwegende vragen die alleen de Russische regering beantwoorden kan en beantwoorden moet”, aldus de bondskanselier. Merkel wil met de NAVO-partners overleggen over een reactie.

Duitsland heeft donderdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen in verband met de vergiftiging van Navalny.

Kremlin

De beweringen van de Duitse regering dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, is nergens op gebaseerd. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.

Het Kremlin verklaarde dat het geen gepaste reactie kon geven. Een woordvoerder meldde wel dat het Kremlin klaar is en een belang heeft om „volledig samen te werken en data te ruilen met Duitsland.”

Bondgenoten van Navalny verklaarden woensdag dat het gebruik van novitsjok of iets daaraan verwant wijst op Russische betrokkenheid. Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen zei dat.