Grapperhaus gaat onderzoeken of boetes van strafblad af kunnen blijven

Print
Grapperhaus gaat onderzoeken of boetes van strafblad af kunnen blijven

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat bekijken of coronaboetes in de toekomst niet meer altijd tot een justitiële aantekening hoeven te leiden. Dat zei de minister woensdagavond in een verhit Kamerdebat over zijn positie.

Grapperhaus, die emotioneel aangaf zelf niet te willen vertrekken vanwege overtreding van de coronaregels op zijn bruiloft, wil met alle betrokkenen - waaronder de Tweede Kamer - in gesprek over aanpassing van de strafbaarstelling.

,,Aan de andere kant moet er wel ruimte blijven om mensen die de regels vaak overtreden, te kunnen blijven registreren.” Grapperhaus noemde als eventuele optie zelf om de coronaboetes te verlagen tot onder 100 euro. Voor zo’n laag bedrag volgt er nooit een strafblad.

Het kabinet moest woensdagavond van meerdere fracties aangeven hoe het, na de coronablunder van minister Grapperhaus, de eigen geloofwaardigheid gaat herstellen.

Voorbeeldfunctie

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het naar om over de kwestie-Grapperhaus te praten, toch een privézaak, maar wel nodig. ,,Want dit steekt. Ik wil een boodschap van het kabinet nu richting handhavers, richting Nederlanders die ook moeite hebben met de regels, richting mensen die een coronaboete niet zo makkelijk kunnen betalen. Hoe gaat u de geloofwaardigheid herstellen?”, vroeg hij woensdagmiddag aan premier Rutte en minister Grapperhaus.

Lees ook: Grapperhaus schudt op nieuwe bruiloftsfoto’s ook handen en knuffelt schoonmoeder

Lilian Marijnissen (SP) wil benadrukken dat het niet gaat om een keertje in de fout gaan. ,,We kunnen allemaal wel op die manier worden gefotografeerd. Maar het gaat hier om een minister die verantwoordelijk is voor de 1,5 meter en dat uit wil dragen. Die overtreders ‘aso’ noemt. Ik ben benieuwd hoe hij dan denkt over zijn eigen bruiloftsgasten.”

Onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten vindt dat de minister zijn voorbeeldfunctie serieus had moeten nemen, ook op zijn eigen huwelijk. ,,Nu is hij gezagloos geworden.”

In het epicentrum van de spanning

Volgens VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff is de kwestie ‘pijnlijk’ en slecht voor de geloofwaardigheid en het gezag van de minister. Fractievoorzitter Pieter Heerma van het CDA, de partij van Grapperhaus, stelde dat de beelden van het huwelijk van minister Grapperhaus zich ‘in het epicentrum bevinden’ van de spanning in de samenleving over de coronaregels.

Lees ook: Grapperhaus vergelijkbaar met jokkende Halbe Zijlstra en vreemdganger Jack de Vries

PVV-leider Wilders vond ook na de verklaring van Grapperhaus dat die zijn gezag kwijt is. ,,Dit over de hypocrisie van de minister, die zelf de regels overtrad op zijn feestje maar wel anderen de maat neemt. ,,Hij moet niet de minister van Klassenjustitie zijn, maar de minister van Justitie.”

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) besloot woensdag, ondanks de kritiek van de afgelopen dagen, eerst in debat met de Tweede Kamer te gaan. Daar zei hij dat zijn gezag weliswaar een deuk heeft opgelopen, maar dat hij alles zal doen om de schade te herstellen.

President Mark Rutte zei eerder woensdagmiddag bij het Catshuis al dat de positie van de onder vuur liggende minister Grapperhaus ‘houdbaar’ zou zijn. Hij zei dit na een overleg met vertegenwoordigers van Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet.