Van Aert verslaat Bol in massasprint na rit in slakkengang

Print
Van Aert verslaat Bol in massasprint na rit in slakkengang

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Wout van Aert heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma was na een rit van Gap naar Privas over 183 kilometer, die bijna volledig in wandeltempo werd afgewerkt, de snelste in de massasprint, voor Cees Bol. Adam Yates is de nieuwe drager van de gele trui na een tijdstraf voor Julian Alaphilippe.

Een vroege vlucht: het is bijna een zekerheid in de Tour. Kasper Asgreen en Thomas de Gendt waagden in de eerste kilometers een poging, maar na een paar honderd meter werd het duo weer gegrepen. In de resterende 180 kilometer ging een compact peloton, in een heuse slakkengang, op weg naar Privas.

Lees ook: Niemand die Roglic kan volgen, ook Dumoulin niet

Renners die breed over de weg ontspannen een praatje maken. Normaal blijven die taferelen bewaard tot de slotrit naar Parijs, waar renners het einde van de Tour ‘vieren’. Nu was het ook het beeld van de vijfde etappe. Bauke Mollema die even een gesprekje voert met Tom Dumoulin, renners die zonder stress een sanitaire stop maken. De stress van de Tour was voor zo’n 140 kilometer even helemaal verdwenen.

De rit kwam pas echt los in de slotfase. Nadat bergkoning Benoît Cosnefroy op twee klimmetjes van 4e categorie twee puntjes sprokkelde voor de bolletjestrui, ging het tempo omhoog door het werk van de sprintersploegen. Want de massasprint die al vooraf verwacht werd, moest en zou er ook komen in Privas. In de oplopende aankomststrook versloeg Van Aert zijn Nederlandse concurrent Bol en bezorgde Jumbo-Visma zo een tweede ritzege, na het succes van kopman Primoz Roglic dinsdag.

Stevige wind

Meldingen van stevige wind zorgde nog even voor stress in het peloton, maar het waaierspektakel bleef uit –al had Bauke Mollema het even lastig na een versnelling van Team Ineos-Grenadiers- en dus was er pas echt iets te genieten in de slotkilometer met de massasprint. In de oplopende aankomststrook versloeg Van Aert zijn Nederlandse concurrent Bol en bezorgde Jumbo-Visma zo een tweede ritzege, na het succes van kopman Primoz Roglic gisteren.

Achter Van Aert en Bol eindigde Sam Bennett als derde, Peter Sagan werd vierde. In het algemeen klassement leek Alaphilippe aan de leiding te blijven, maar de Fransman verloor zijn gele trui vanwege een tijdstraf aan Adam Yates. Donderdag wacht een bergrit, met finish op de Mont Aigoual.

Reactie van Aert

Wout van Aert reed naar eigen zeggen zijn „eenvoudigste etappe ooit” in een rittenkoers. De Belg van Jumbo-Visma won woensdag de vijfde etappe van de Tour de France, een rit waarvan alleen de laatste 15 kilometer konden boeien. „Maar toen was het ook heel hectisch, iedereen wilde voorin zijn. Het was mooi dat ik van de ploeg hier de kans kreeg om voor eigen succes te gaan.”

Van Aert was een dag eerder de op kop sleurende helper van zijn kopman Primoz Roglic, de ritwinnaar van dinsdag. „Ik had geluk dat het vandaag aanvankelijk zo langzaam ging. Ik had tijd genoeg om te herstellen”, vertelde de Belg, die vorig jaar bij zijn Tourdebuut ook al een rit had gewonnen. „Ik heb mijn ritzege nu op zak en zal nog meer gemotiveerd zijn om de ploeg te helpen.”

„Het was belangrijk goed positie te kiezen”, keek hij terug op de laatste honderden meters waarin de renners van Sunweb de sprint aantrokken voor hun kopman Cees Bol. „Ik zat goed achter ze en toen ik Bol de sprint zag aangaan ben ik meteen in zijn wiel gedoken. Ik zat nog wel aan de buitenkant van de bocht, maar ik denk dat ik hem uiteindelijk met een half wiel klopte.”

„Het gaat geweldig met de ploeg”, jubelde Van Aert. „Gisteren heeft onze kopman getoond dat hij sterke benen heeft, morgen is het weer aan hem.”

Cees Bol

Natuurlijk had Cees Bol woensdagmiddag zwaar de pé in dat hij alleen in Wout van Aert zijn meerdere moest erkennen, maar de sprinter van Sunweb vond niet dat hij zichzelf veel kon verwijten. ,,Het was nagenoeg perfect, alleen kwam er één iemand langszij die beter was. Je hoeft maar naar zijn palmares te kijken de laatste weken en je weet dat Wout in een supervorm verkeert. Hij is niet te kloppen.”