Adam Yates nieuwe drager gele trui na tijdstraf Alaphilippe

Print
Adam Yates nieuwe drager gele trui na tijdstraf Alaphilippe

Alaphilippe. Afbeelding: EPA

/ Maastricht / Itteren -

Julian Alaphilippe eindigde in de vijfde etappe van de Tour de France ‘gewoon’ in het peloton, maar de Franse klassementsleider kreeg een tijdstraf van twintig seconden vanwege het aannemen van een bidon in de laatste twintig kilometer en moet zijn gele trui afstaan aan Adam Yates.

Alaphilippe begon de rit met een voorsprong van vier tellen op Yates, maar de jury gaf Alaphilippe een tijdstraf, waardoor Yates donderdag als geletruidrager aan de zesde etappe begint. Alaphilippe zakt naar plek 16.

Lees ook: Van Aert verslaat Bol in massasprint na rit in slakkengang

Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic steeg naar de tweede plaats, op drie seconden van Yates. Zijn ploeggenoot Tom Dumoulin uit Maastricht is op de zesde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander.

Protest onwaarschijnlijk

,,Niemand wil op deze manier de gele trui in bezit krijgen”, zei Yates, die uit de teambus moest worden gehaald om de trui in ontvangst te nemen. ,,We wilden net naar ons hotel vertrekken toen we een telefoontje kregen.”

Deceuninck - Quick-Step werd ook overvallen door het bericht. De Belgische ploeg had net op sociale media een foto gepost van de Fransman in het geel en zijn Ierse ploeggenoot Sam Bennett in de groene trui. De overtreding van Alaphilippe was niet alleen door de jury in koers maar ook door de tv-camera’s geregistreerd waardoor een protest onwaarschijnlijk lijkt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu