Aan tafel

Recept: Stoofvlees met spek, rode wijn en… chocolade

Print
Recept: Stoofvlees met spek, rode wijn en… chocolade

Afbeelding: Studio Philippi

We zijn er massaal dol op: chocolade. Gewoon als een reep, als ijs, in een toetje, over een pannenkoek of op de boterham. Maar je kunt er ook mee koken.

Voor de beginnende kok kan het wat spannend zijn om chocolade toe te voegen aan hartige gerechten, of om er bijvoorbeeld een pasta mee te maken. Kookboekenauteur en foodstyliste Janneke Philippi legt uit dat je helemaal geen watervrees hoeft te hebben. Chocolade wordt in verschillende keukens, zoals de Mexicaanse, gebruikt om bijvoorbeeld sauzen te verrijken.

Wil je het ook eens proberen? Maak dan eens Janneke Philippi’s stoofvlees met spek, rode wijn en chocolade. Ideaal voor als het weer herfstachtige trekken begint te vertonen. Neem dan deze heerlijke chocolade tiramisù van Janneke als toetje. 2x chocolade = win-win.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingsduur: 30 minuten / stoven: 2 uur

- 800 gram sukadelappen

- 3 eetlepels olijfolie

- 100 gram gerookt ontbijtspek, in blokjes

- 1 ui, gesnipperd

- 2 tenen knoflook, fijngehakt

- 3 blaadjes laurier

- 250 gram kastanjechampignons, in plakjes

- 1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)

- 250 ml soepele rode wijn (bijvoorbeeld merlot)

- 250 ml vleesfond

-1-2 blokjes pure chocolade

Bereiding

1. Snijd het vlees in blokjes en dep ze goed droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een stoofpan en braad het vlees in 5 minuten rondom bruin aan. Schep het vlees uit de pan.

2. Bak in het bakvet de spek met de ui, knoflook en laurier 4 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze 2 minuten mee. Schep de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.

3. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn en de vleesfond langs de rand in de pan. Breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar.

4. Neem na 1,5 uur de deksel van de pan zodat het stoofvocht tot de gewenste dikte kan inkoken.

5. Draai het vuur uit. Laat 1 blokje chocolade in de warme stoof smelten. Voeg naar smaak ook het 2e blokje chocolade toe voor een extra volle smaak. Breng op smaak met peper.

Lekker met cacaolintpasta aan het eind van dit artikel of aardappel-peterseliepuree.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →