Aan tafel

Recept chocolade tiramisù: het beste van twee werelden

Print
Recept chocolade tiramisù: het beste van twee werelden

foto Studio Philippi

We schrijven september 2020. Na een bizar voorjaar en bloedhete zomer waarin we meer dan ooit thuis en buiten kookten. Een dessert mocht niet ontbreken.

Ik kan me sterk vergissen en heb er absoluut geen wetenschappelijk bewijs voor, maar zodra chocolade of tiramisù op een dessertkaart verschijnt, zijn het hardlopers. Ook in de thuiskeuken zijn het favorieten. Gecombineerd zie ik chocolade en tiramisù eigenlijk zelden. Dat vroeg om verandering!

Lees hier alles over koken met chocolade

Deze eenvoudige en snelle chocolade tiramisù, want zonder ei waardoor je ’m ook meteen kunt serveren, heeft chocolade als onweerstaanbare smaakmaker.

Chocolade tiramisù

Voor 4 personen

Bereidingsduur 40 minuten

Ingrediënten:

150 gram pure chocolade, in blokjes

250 ml slagroom

500 gram mascarpone

3 eetlepels suiker

150 ml espresso of sterke koffie

75 ml koffie- of chocoladelikeur

36 lange vingers

cacaopoeder, om te bestrooien

- mixer of keukenmachine

Bereiding

1. Breek of hak voor de chocolade­room 100 gram chocolade in stukjes. Verwarm in een steelpan op laag vuur 150 ml slagroom met de stukjes chocolade. Laat de chocolade langzaam smelten en roer glad. Neem de chocoladeroom van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Klop met de mixer of in de keukenmachine de mascarpone los met 100 ml slagroom en de suiker tot een stevige, schepbare crème. Klop er – let op: doe dit écht pas als de chocoladeroom voldoende is afgekoeld! – de chocoladeroom door.

Maak ook deze stoofschotel met chocolade

3. Schenk de espresso met de likeur in een diep bord. Dompel steeds 3 lange vingers in het espressomengsel en leg ze naast elkaar op een dessertbord. Schep er een flinke lepel chocoladecrème op. Dompel weer 3 koekjes in de espresso en leg ze, een kwartslag gedraaid, op de crème. Schep er weer een flinke lepel van de chocoladecrème op.

Schaaf de resterende chocolade en bestrooi er de tiramisù mee. Bestuif de borden met behulp van een zeefje of strooibus met wat cacao.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →