Wilders schuldig aan belediging Marokkanen als groep, maar hof legt geen straf op

© Hollandse Hoogte / ANP

Het hof heeft geoordeeld dat Geert Wilders schuldig is aan het beledigen van Marokkanen als groep tijdens een verkiezingsavond in 2014. Dat is vrijdag bekend geworden. Wilders is vrijgesproken van de beschuldigen van aanzetten tot haat en discriminatie en die van groepsbelediging tijdens een markt in Den Haag.

Karolien Koolhof

Volgens het hof deed Wilders zijn bewuste uitspraken op 19 maart 2014 weloverwogen en voor het oog van de camera. Hij was zich bovendien bewust van de mogelijke impact, omdat hij enkele dagen eerder soortgelijke uitspraken deed op een markt in Den Haag.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders is voor vrijspraak van Geert Wilders voor ‘minder Marokkanen’-uitspraak

In 2014 vroeg hij in een Haags café of het publiek ‘meer of minder Marokkanen’ wilde, waarop luidkeels ‘minder’ geschreeuwd werd. Het was het begin van een zes jaar voortslepende rechtszaak.

Geen straf

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op omdat de rechtbank de veroordeling voldoende vond. Zowel het OM als de politicus gingen in beroep. In hoger beroep is een geldboete van 5000 euro geëist.

Lees ook: Rechtszaak nadert ontknoping: strafbankje was ook een podium voor Wilders

Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken.

Grootste oppositiepartij

Hoewel hij als beklaagde in het verdachtenbankje belandde, heeft Wilders daar in de peilingen nooit onder geleden. Zijn PVV is nog steeds de grootste oppositiepartij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. In de zwaarbeveiligde rechtbank wist Wilders van het strafbankje namelijk ook een podium te maken. Dat deed hij voor een groot deel via Twitter.

Via datzelfde kanaal bedankte hij vrijdagochtend ook zijn volgers en gaf nogmaals aan dat een eventuele veroordeling voor hem de corruptie van de Nederlandse rechtsstaat aan zou tonen. ‘Iedereen bedankt voor de steun! We zullen het vandaag zien’, schrijft Wilders. ‘Is Nederland nog een rechtsstaat is waar politici de waarheid mogen spreken? Of een corrupt land zonder scheiding der machten waar politici van de oppositie in een politiek proces veroordeeld worden?’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal