Sainz en Pérez houden Verstappen van tweede startrij af, pole op Monza voor Hamilton

Print
Sainz en Pérez houden Verstappen van tweede startrij af, pole op Monza voor Hamilton

Afbeelding: AFP

Het werd zaterdagmiddag maar weer eens duidelijk. Het circuit van Monza ligt de Red Bull niet. Daardoor moet Max Verstappen genoegen nemen met de vijfde startplek, achter Carlos Sainz en Sergio Pérez. Pole was er voor Lewis Hamilton, hij was Valtteri Bottas net te snel af.

Zou het verschil maken? Zou het afschaffen van de veelbesproken ‘party mode’ de boel in de war schudden en Mercedes pijn doen? Vooralsnog lijkt het eerste voorzichtige antwoord ‘nee’ te zijn, na de eerste kwalificatie waarin dezelfde motormodus moet worden gebruikt als in de race. Nog altijd overklaste Mercedes de rest van het veld op het snelste circuit op de kalender, iedereen werd op bijna een seconde (0,8) gereden. Op Autodromo di Monza greep Lewis Hamilton in 1.18,887 zijn zesde pole positions van het seizoen, met Valtteri Bottas op slechts 0,069 achter hem.

,,Niet de eenvoudigste kwalificatie, je ziet hoe dicht Valtteri en ik op elkaar zitten. Maar ik ben blij dat het me weer gelukt is’’, sprak Hamilton die voor de zevende keer pole pakte op Monza.

Zo bleef Mercedes ook op het snelste circuit van de kalender veruit de rapste, want de verrassende Carlos Sainz volgde op P3 in zijn McLaren pas op 0,808 van Hamilton. De Spanjaard troefde met minimaal verschil Sergio Pérez (P4) en Max Verstappen af in de strijd om de titel ‘best of the rest’. De Limburger van Red Bull Racing hield er een dag eerder al rekening mee toen hij na de eerste trainingen meldde dat een plaats op de eerste twee startrijen niet zomaar een zekerheidje zou zijn. Op Monza keek hij na de kwalificatie wel vaker tegen een achterstand aan, maar in de race is mogelijk nog wat te repareren met een Force India en een McLaren voor zijn neus.

In Q3 koos iedereen in de tweede run vroeg naar buiten te gaan, mogelijk uit vrees voor wat eerder gebeurd was in Q1 en Q2. Daarin was Monza opnieuw decor van een oorlogje voor de beste slipstream in het spoor van een concurrent. Allemaal op zoek naar tow, naar gratis zuigkracht. Dus met z’n allen tegelijk naar buiten, om van elkaar te profiteren. Als hongerige wolven gunden ze elkaar geen millimeter. Het luidde een nieuw drama voor Ferrari in. Charles Leclerc mag het morgen gaan proberen van P14, Sebastian Vettel haakte zelfs al af in de drukte in Q1, waarin hij niet verder kwam dan P17. ,,Wat een zootje”, mopperde de Duitser die bezig is aan zijn laatste maanden bij de Italianen. De zwakke kwalificatie van Vettel betekent dat voor het eerst sinds 1966 een Ferrari-coureur op Monza buiten de top-15 start.

Video: De Limburger