Idee van boeren: oude tractoren opkopen zodat er weer gebouwd kan worden

Print
Idee van boeren: oude tractoren opkopen zodat er weer gebouwd kan worden

Afbeelding: William Hoogteyling

Het opkopen van oude tractoren zou dé oplossing kunnen zijn om het Nederlandse stikstofprobleem op te lossen. Die zijn namelijk zó vervuilend, dat er maar 1400 opgekocht te hoeven worden om de bouw van 70.000 woningen mogelijk te maken.

Die rekensom komt van Agractie, een van de boerenactiegroepen die zich verzetten tegen de inkrimping van de boerensector. Het Rijk wil de uitstoot door boerenbedrijven reduceren, omdat het van de rechter pas mag gaan bouwen als voor de stikstof die daarbij vrijkomt compensatie is.

Varkensbedrijven

Eerder was het idee om het bijvoeren van krachtvoer te verbieden om zo de uitstoot via mest terug te dringen, maar die maatregel bleek toch niks op te leveren. Nu is het plan om varkensbedrijven op te kopen en zo de stikstofuitstoot terug te brengen, maar dat stuit op verzet. Boeren willen de mogelijkheden houden om uit te kunnen breiden.

Lees ook: LLTB noemt plan Milieudefensie voor hervorming landbouw verspilling van kennis

Daarom hebben ze nu zelf een alternatief bedacht. Oude tractoren van voor 1999 stoten als ze zo’n dertig liter diesel verbranden net zo veel uit als dat er bij de bouw van één huis vrijkomt. Vandaar dat Agractie van de Edese schapenhouder Bart Kemp nu een enquête is gestart onder boeren.

Voorwaarden

De club wil in kaart brengen hoeveel oude tractoren er nog rond rijden en onder welke voorwaarden boeren die van de hand willen doen en in willen ruilen voor een zuiniger exemplaar. Op basis van de uitkomsten van de enquête wordt het plan voor de opkoopregeling verder uitgewerkt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →