Gasly zegeviert in knotsgekke GP van Italië, Verstappen haalt finish niet

Print
Gasly zegeviert in knotsgekke GP van Italië, Verstappen haalt finish niet

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Pierre Gasly heeft de doldwaze Grand Prix van Italië gewonnen. De Fransman, in een door een Honda-motor aangedreven Alpha Tauri, kwam als winnaar uit de bus na een incidentrijke race. Max Verstappen beleefde weinig plezier aan het weekendje Monza. Hij moest kort na de herstart, die nodig was na een zware crash van Charles Leclerc, opgeven met een motorprobleem.

Achter Gasly eindigden Carlos Sainz (McLaren) en Lance Stroll (Racing Point) op het podium. Wereldkampioen Lewis Hamilton moest genoegen nemen met de zevende plaats.

De race begon met een superstart voor de wereldkampioen, maar achter hem verging het enkele rijders minder goed. Bottas verloor een paar plekken en ook Verstappen kende geen vlekkeloze start en kwam in het gewoel van de eerste chicane in het nauw. Hamilton kon vooraan afstand nemen, gevolgd door Sains, Norris, Pérez, Ricciardo, Bottas en Verstappen in zevende positie.

Chaos

Het eentonige verloop kreeg een wending in de negentiende ronde. De chaos ontstond op het moment dat Kevin Magnussen zijn kapotte Haas-bolide kort voor de ingang van de pitstraat parkeerde en de raceleiding daarop besloot de safetycar naar buiten te sturen. Lewis Hamilton dacht slim te zijn en dook de pits in voor een bandenwissel, maar juist op dat moment was de pitstraat gesloten. Het kwam de wereldkampioen op een 10 seconden-straf te staan, die hij later in de race zou moeten vervullen.

Op het moment dat de lampen in de pits weer op groen gingen ontstond daar een ratjetoe aan auto’s om banden te wisselen. Gevolg was dat de volgorde compleet veranderde. Achter Hamilton waren het aanvankelijk Stroll, Gasly, Räikkönen en Giovinazzi die de top-5 vormden. Verstappen was teruggevallen naar de elfde positie.

Rode vlag

De race was echter maar nauwelijks hervat of de rode vlag werd gezwaaid. Charles Leclerc was zwaar gecrasht in de Parabolica-bocht, waarop de wedstrijdleiding besloot de race tijdelijk stil te leggen. De herstart vond twintig minuten later plaats, op de grid volgens de laatste volgorde. Gasly kwam als een raket van zijn plek en sloot bij Hamilton aan, die meteen de pits opzocht om zijn straf uit te zitten. Verstappen kwam slecht weg bij de herstart. Hij verloor een paar plekken en niet veel later moest hij de strijd in de pits staken met een defect aan de Honda-motor.

Vooraan waren het Gasly, Sainz en Stroll die in deze bizarre race mochten uitmaken wie met de winst ervandoor zou gaan. Sainz sloot in de eindfase aan bij de Fransman, maar die wist op het nippertje stand te houden en veroverde zo zijn eerste Grand Prix-zege.