Persoonlijke records voor Limburgse atleten in Nacht van Heusden

Print
Persoonlijke records voor Limburgse atleten in Nacht van Heusden

Mahadi Abdi Ali. Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Maastricht / Itteren / Limbricht -

Mahadi Abdi Ali uit Stein heeft zondagavond bij de Nacht van Heusden een fraai persoonlijk record genoteerd op de 1500 meter. In een snelle race kwam de Limburger uit op 3.37.43 minuten, goed voor een vierde plaats en een verbetering van z’n snelste tijd met maar liefst vier seconden.

Daarmee bleef hij ook slechts ruim twee seconden boven de limiet voor de Spelen van Tokio. Het is de negende tijd ooit gelopen door een Nederlander. „Dit is een stoute droom die uitkomt”, was de eerste reactie van de man die traint bij Team Distance Runners in Castricum. ,,Ik had zo’n dikke verbetering echt niet verwacht.”

Het NK van vorige week liep nog uit op een teleurstelling met een vijfde stek, maar in de snelle race van zondag liet Abdi Ali zien dat zijn progressie van de laatste drie jaar geen toeval is. Langzaam schoof hij per ronde mee, zodat zelfs de winst binnen bereik leek. In de sprint die de laatste 400 meter was, bleken er net een paar sneller, maar kon Abdi Ali wel profiteren van z’n concurrenten.

,,Hier werk ik keihard voor, laat je bewust dingen voor, die anderen wel doen. Dan is het heel mooi dat het er nu uitkomt” aldus de atleet uit Stein. „Na het NK was ik heel teleurgesteld, maar die jongens waren gewoon sneller in de sprint. Ik wist dat hier nu moest gebeuren. M’n trainer had ervoor gezorgd dat ik voor het eerst in zo’n snelle race kon lopen.”

Dat vertrouwen beschaamde hij niet. En toch voelde het nog niet als de optimale race. ,,Er werd best wat getrokken en geduwd. Daardoor moest ik een paar keer van buiten naar binnen manoeuvreren.”

Voor Abdi Ali betekent dit zijn definitieve doorbraak. Zijn tijd was goed geweest voor een ticket naar het EK, dat echter is afgelast. Nu hoopt hij zich te plaatsen voor het EK indoor van komende winter.

Volgend jaar staan daarnaast ook de Spelen op het programma, al is Abdi Ali realistisch over eventuele plaatsing. ,,Dat is nog ver weg. Daar denk ik nog niet aan. Dan moet er nog een hap af. Als ik mezelf iedere dag blijf ontwikkelen zie ik wel hoever ik kom komend seizoen. Eerst even hiervan genieten. Dit zijn de mooie momenten waar je het voor doet.”

Ook Britt Ummels was bij de vrouwen op de 1500 meter met 4.10.94 sneller dan ze ooit was. De Maastrichtse haalde een kleine seconde van haar beste tijd af. Maarten Plaum noteerde op de 800 meter met 1.48.42 eveneens een van z’n snelste tijden ooit.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu