Onderzoek

Leven minder leuk sinds coronacrisis: ‘Jongeren steeds somberder’

Print
Leven minder leuk sinds coronacrisis: ‘Jongeren steeds somberder’

Afbeelding: Shutterstock

Voor een meerderheid van de Nederlanders is het leven minder leuk geworden sinds de coronacrisis. Mensen missen contact, spontaniteit en zekerheid. Een meerderheid zegt een of meerdere psychische klachten te hebben gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel, dat een halfjaar na het begin van de coronacrisis de balans opmaakt. Een meerderheid (60 procent) verklaart sinds de crisis last te hebben of hebben gehad van mentale klachten. Dit varieert van lichte effecten, zoals piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen zoals depressiviteit en paniekaanvallen.

Vooral mensen van 18 tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: driekwart (74 procent) geeft aan last te hebben (gehad) van klachten. Van de 65-plussers zegt 48 procent mentale klachten te hebben ervaren. Opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag: „Daarmee is de geestelijke sores voor jongeren vele ­malen groter dan voor ouderen. Dit zijn écht heel grote verschillen.” ­Onzekerheid over een huis of baan, extra werkdruk en de zorg voor jonge kinderen zijn veelgenoemde problemen voor de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar. Maar ook relatief weinig contact en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat deze groep mentaal in de knoop komt.

Naarmate de crisis voortduurt, komen er meer jongere mensen met klachten bij. Meest voorkomende klachten onder hen zijn nu stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). In april lagen die cijfers zo’n 10 procent lager. Zes op de tien ondervraagden geven aan dat hun leven minder leuk is geworden. Driekwart mist het ontmoeten van mensen, bijvoorbeeld op feestjes.