Check-ins openbaar vervoer namen tot 90 procent af

Print
Check-ins openbaar vervoer namen tot 90 procent af

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal check-ins in het openbaar vervoer is tijdens de coronacrisis tot wel 90 procent minder per dag geweest in vergelijking met een jaar eerder.

Tijdens de lockdown, die in maart werd afgekondigd, mochten mensen alleen met de trein en bus reizen als dat echt noodzakelijk was. Op 7 juli, de eerste dinsdag waarop er weer met het openbaar vervoer gereisd mocht worden, was het aantal check-ins ongeveer de helft van het aantal op een vergelijkbare dinsdag in 2019.

Lees ook: Limburgse buurtbussen blijven in remise ondanks druk reizigersorganisatie

Dat blijkt uit de meest recente cijfers over inchecktransacties met de ov-chipkaart, opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Translink. In het onderzoek zijn de cijfers op dinsdagen met elkaar vergeleken. Op 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, bedroeg het aantal check-ins in het ov 4,73 miljoen, vergelijkbaar met een gemiddelde dinsdag in 2019. Omdat één reiziger meerdere malen kan inchecken, is het aantal check-ins hoger dan het aantal reizigers.

Bevrijdingsdag

Op 17 maart, de eerste dinsdag na de lockdown, waren er 1,01 miljoen check-ins in het openbaar vervoer, 79 procent minder dan op een gemiddelde dinsdag in 2019. Nadat de scholen, horeca en sportclubs moesten sluiten, daalde het aantal check-ins verder tot 560.000 op 31 maart.

Op dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag en dit jaar voor veel werknemers een vrije dag, werden 460.000 check-ins geregistreerd. Dat is 90 procent minder dan in 2019 en tevens het laagste aantal op een dinsdag na de lockdown.

Na 5 mei nam het aantal check-ins op dinsdagen weer toe. Op dinsdag 26 mei was het aantal (1,04 miljoen) vergelijkbaar met dat van dinsdag 17 maart. Nadat per 1 juli iedereen weer met het ov mocht reizen, waren er op de eerste dinsdag erna (7 juli) 1,68 miljoen check-ins. Dit is ongeveer de helft van het aantal check-ins op een vergelijkbare dinsdag in 2019.

Minder forenzen in treinen NS door thuiswerken

Door de coronacrisis zijn veel meer mensen thuis gaan werken, waardoor het aantal treinreizigers ten opzichte van vorig jaar deze tijd flink is gedaald. Het aantal mensen dat in hun vrije tijd de trein neemt voor een uitstapje neemt weer toe, maar de forens blijft thuis, stelt de NS.

Vorig jaar waren er aan het einde van de vakantieperiode zo’n 1,3 miljoen reizigers per dag. Dit jaar is het aantal ongeveer 600.000, zegt een woordvoerder van de NS. „We zien nu tussen de 40 en 45 procent van het normale aantal reizigers”, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur. „Het is nog steeds vooral vrijetijdsverkeer. Reizigers die om een zakelijke reden de trein pakken of om van huis naar het werk te komen, zien we veel minder in de trein.”

NS zegt blij te zijn dat mensen de trein weer weten te vinden voor vooral vrijetijdsverkeer. „Maar dat mensen goed gehoor geven aan de oproep om thuis te werken, betekent wel wat voor onze inkomsten. En dat blijft nog wel even zo”, stelt Smit.

Wegens corona daalde het aantal reizigers in maart in rap tempo tot een dieptepunt in april. Op sommige dagen werd slechts 9 procent van het aantal treinreizen gemaakt, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.