Fotografie

Fotografe Rineke Dijkstra krijgt Nederlandse staatsprijs voor de kunsten

Print
Fotografe Rineke Dijkstra krijgt Nederlandse staatsprijs voor de kunsten

Rineke Dijkstra. Afbeelding: Daphne Channa Horn

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, gaat dit jaar naar fotografe Rineke Dijkstra (Sittard, 1959). Aan deze prestigieuze prijs is een geldbedrag van 100.000 euro gekoppeld.

De jury was unaniem in haar voordracht en noemt Dijkstra ‘de koningin van de Nederlandse portretkunst’. De fotografe krijgt de Johannes Vermeer Prijs op donderdag 29 oktober uit handen van cultuurminister Ingrid van Engelshoven in de Ridderzaal.

De jury noemt het werk en met name de portretten van Dijkstra ‘uniek in de wereld’. Samenvattend merkt ze op: ‘Dit werk is voor de eeuwigheid. Het vermogen om dit soort beelden te maken is weinig kunstenaars gegeven.’

Strandportretten

De loopbaan van Rineke Dijkstra nam een hoge vlucht met de realisatie van haar Strandportretten, waarmee ze begon in 1992. Over deze portretten merkt de jury op: ‘De kwetsbaarheid van deze jongvolwassenen, zich bewust van hun uiterlijk of juist niet en de intimiteit die Dijkstra weet te bereiken, kenmerken haar hele verdere oeuvre. Evenals haar uitzonderlijke antenne voor niet alleen de ogen of het gezicht, maar het hele lichaam als spiegel van de ziel.’

Prijs

De Johannes Vermeer Prijs is in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. Eerdere prijswinnaars waren Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi.

De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Annabelle Birnie, Jamal Ouariachi en Romana Vrede.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen