Aantal positieve coronatests stijgt fors, geen nieuwe golf in ziekenhuizen

Print
Aantal positieve coronatests stijgt fors, geen nieuwe golf in ziekenhuizen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is de afgelopen week flink gestegen. Het zijn er 5427, tegenover 3597 vorige week. Het stijgende aantal besmettingen kan onder meer verklaard worden door een groter aantal tests. Het aantal ziekenhuisopnamen en overlijdensgevallen daalde.

Dat blijkt uit nieuwe weekcijfers die het RIVM dinsdagmiddag naar buiten bracht. Na een aantal weken van een dalend aantal besmettingen is de omgekeerde route dus weer ingezet. Het aantal overlijdens daalde echter, van 24 naar 17. Het aantal door de GGD’s geregistreerde ziekenhuisopnamen daalde van 57 naar 43.

Lees ook: Testbeleid piept en kraakt: rustig in ziekenhuizen, GGD’s draaien overuren

Een van de factoren achter het stijgend aantal besmettingen is de groeiende drukte in de teststraten. Uit cijfers die de GGD maandag naar buiten bracht, blijkt dat het mensen dat zich laat testen de afgelopen week toenam tot ruim 180.000. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als een maand geleden. Die cijfers zijn in lijn met bevindingen van het RIVM. Uit het meest recente draagvlakonderzoek blijkt dat inmiddels 1 op de 3 mensen met klachten zich laat testen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting, in juli.

File bij de teststraat, stilte op de corona-IC

De situatie in de ziekenhuizen is al maandenlang stabiel. Er zijn nu in totaal slechts 140 coronapatiënten opgenomen (op het hoogtepunt van de crisis waren dat er ruim 1400). ,,Bij ons in het Erasmus (Rotterdam, red.) ligt nu bijvoorbeeld geen enkele coronapatiënt meer op de intensive care”, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Lees ook: Help, mijn kind is verkouden! Naar de opvang of thuishouden?

,,Over het hele land zijn het er uit mijn hoofd zo’n dertig. Dat is positief, ja. Dus veel mensen raken besmet, maar op de IC zie je eigenlijk niks gebeuren. Komt dat omdat het allemaal jongeren zijn? En wat moet je daar dan mee? Je kan denken: kunnen we dan niet meer versoepelen? Maar dat is aan infectieziekten-experts en de politiek. Wij zorgen dat we voorbereid zijn op een eventuele nieuwe grote golf. We leiden verpleegkundigen op, zorgen voor genoeg machines en bedden. Begin oktober moeten we 1350 IC-plekken hebben, oplopend naar 1700 aan het einde van het jaar.”

Gommers vindt deze ‘overgangsfase’ lastig: ,,Het is onvoorspelbaar. Je weet niet of besmettingen overslaan naar kwetsbare groepen. De ene week denk je: we kunnen meer versoepelen, de andere week schrik je toch weer en vrees je meer ziekenhuisopnames. Dit is door de onvoorspelbaarheid heel moeilijk.”