Bennett wint nerveuze Tour-etappe en neemt groen over van Sagan

Print
Bennett wint nerveuze Tour-etappe en neemt groen over van Sagan

Sam Bennett wint voor Caleb Ewan en Peter Sagan Afbeelding: Reuters

Sam Bennett heeft de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Ier was in een sprint net iets sneller dan Caleb Ewan en Peter Sagan, van wie Bennett de groene trui overneemt.

Na een hectische ochtend werden om 13.45 uur de renners door François Lemarchand weggestuurd. Lemarchand is de tijdelijke vervanger van Tourbaas Christian Prudhomme, die positief heeft getest op het coronavirus en tot tenminste de volgende rustdag in quarantaine moet blijven. Naast Prudhomme testten ook medewerkers van INEOS-Grenadiers, AG2R, Cofidis en Mitchelton-Scott positief.

Geen enkele renner is besmet geraakt met het virus, dus stonden er ‘gewoon’ 165 renners aan het vertrek. Eén minder dan voor de rustdag, want de geblesseerde Domenico Pozzovivo stapte niet op. Nadat het startsignaal was gegeven gingen de Zwitsers Stefan Küng en Michael Schär direct op avontuur, al bedroeg hun voorsprong nooit meer dan twee minuten.

Het peloton was alert en door toedoen van Deceuninck-Quick Step ontstonden er waaiers. De windkracht was echter niet krachtig genoeg om grote breuken te veroorzaken. Na een val in het midden van het peloton – met Robert Gesink, Nicolas Roche en Sam Bewley als slachtoffers – keerde de rust weer terug en kon de achtervolgende groep weer aansluiten. Het bleef nerveus waardoor er ook door Tadej Pogacar, Guillaume Martin en Bryan Coquard gevallen werd, maar gelukkig voor hen zonder veel schade.

Het was wachten op de laatste dertig kilometer, waarin de wind gunstig zou staan voor waaiers. Na de door Matteo Trentin gewonnen tussensprint trok het peloton inderdaad stevig door en was de vrees onder de ploegen groot om de slag te missen. In de laatste vijftien kilometer brak het peloton inderdaad in stukken, maar viel de schade enigszins mee. Miguel Angel Lopez en Alejandro Valverde moesten er weliswaar af, maar de andere klassementsrenner waren alert.

Jumbo-Visma liet zich in de slotkilometers niet verrassen. Het draaide op een sprint uit en daarin was Bennett de snelste.